Plan da kuće na selu za pet godina dobije 30.000 porodica Tanjug

Objavljeno: 15.12.2021. 10:20 Izmenjeno: 15.12.2021. 11:32

Kroz program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom 651 porodica dobila je krov nad glavom, i 519 već živi na selu, a 132 su se prvi put preselile iz gradskih i prigradskih sredina na selo, izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić.

„To je veoma ohrabrujući podatak“, rekao je Krkobabić i istakao da su sredstva za ove namene odobrena i u budžetu za narednu godinu.

Naveo je da u Srbiji postoji 150.000 praznih kuća i dodao da je plan da se u narednih pet godina zbrine po 6.000 porodica.

„Za to je potrebno oko 50 miliona evra. Ako odvojimo ta sredstva i odradimo neke druge stvari vezano za egzistenciju, imamo šansu da 6.000 porodica ode u ta područja i dobiju svoje kuće“, rekao je Krkobabić gostujući na Pinku.

Istakao je da Srbija ne sme da ostane prazna i dodao da je ovo ne samo populaciono već i bezbednosno, strateški važno pitanje.

„Ne možemo da ostavimo čitave krajeve zemlje potpuno puste“, naglasio je Krkobabić.

Naveo je da je potrebna nova teritorijalna organizacije Srbije i da se lokalnim zajednicama omogući da samostalno planiraju, dogovaraju i odlučuju, uz adekvatan iznos sredstava koji će im biti dat iz državne blagajne.

„To je poenta i očekujem da od naredne godine krenemo u novu teritorijalnu organizacije Srbije, da vratimo pojam seoske opštine jer je to jedini način da zadržimo ljude“, rekao je Krkobabić.

Podsetio je da je 18 lokalnih samouprava besplatno dobilo minibuseve, navodeći da je od 83 lokalne samouprave koje su izrazile želju za takvim prevozom, 81 prijava bila valjana, ali da je bilo novca samo za 18.

„Planiramo za iduću godinu kompletno rešavanje prevoza, pogotovo za opštine četvrte grupe razvijenosti, pre svega za brdsko-planinska područja preko 500 metara nadmorske visine. Ideja je da ljudi koji tu žive dobiju besplatan prevoz“, dodao je Krkobabić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana