Dokazi protiv Haradinaja predati francuskoj ambasadorki Tanjug

Objavljeno: 20.01.2017. 11:25 Izmenjeno: 21.01.2017. 16:34

Članovi Udruženja Porodica kidnapovanih i ubijenih civila, vojnika i policije 1998 – 1999 na Kosovu i Metohiji predali su ambasadorki Francuske u Srbiji Kristin Moro dokaze protiv Ramuša Haradinaja.

Kako navodi udruženje, dokazi protiv Haradinaja predati su ambasadorki Moro da bi ih ona dostavila francuskom pravosuđu.

Dokazi, kako se navodi, obuhvataju preko 300 kidnapera i ubica zločinačke OVK.

Predstavnici Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji dostavili su spisak sa imenima kidnapovanih i ubijenih Srba u 1998. godini, prvih civilnih žrtava u Metohiji, kao i žrtava iz 1999. godine, do dolaska NATO snaga na Kosovo i Metohiju.

Maja, juna i jula 1998. oteto je 10 rudara Površinskog kopa uglja „Belaćevac“, i desetine srpskih civila iz Retimlja, Opteruše i drugih sela sa područja Orahovca i Suve Reke.

To su, ističe se, prve civilne žrtve Ramuša Haradinaja.

„Na spiskovima se nalaze i imena svih zarobljenih i ubijenih vojnika i policajaca u 1998. i 1999. godini u Metohiji, u zoni zločina Ramuša Haradinaja. Te žrtve su evidentirane i u autobiografskoj knjizi ‘Priča o ratu i slobodi’ Ramuša Haradinaja, komandanta brigade ‘Dukađini’ terorističke OVK“, navodi se u saopštenju.

Reč je o knjizi, podseća se, u kojoj je Haradinaj opisivao svako ubistvo, otmicu, svaki zločin prema srpskim civilima, vojnicima i policajcima.

U tom udruženju smatraju da ta knjiga mora biti ključni dokaz protiv Ramuša Haradinaja, zbog njegove komandne odgovornosti i aktivnog učešća u zločinima.

„Međunarodni Specijalni sud u Hagu za zločine terorističke OVK nad Srbima mora suditi po komandnoj odgovornosti komandantima terorističke „OVK“ kako je, na isti način, Haški tribunal, zbog albanskih žrtava, osudio srpske generalne JNA“, navodi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana