Dodik: U Briselu sam predstavio interese Republike Srpske tanjug

Objavljeno: 12.05.2022. 15:39 Izmenjeno: 12.05.2022. 15:42

Istakao je da je vraćanje snage Ustavu BiH teška borba koja se mora voditi.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je na razgovorima u Briselu, bez oklevanja predstavio interese Republike Srpske koja insistira samo na Ustavu, ali i istakao da će se teško održati teritorijalni integritet i suverenitet BiH ukoliko se nastavi sa rušenjem tog najvišeg akta.

Očigledno je, kazao je, da je u administraciji Brisela Republika Srpska konotirana kao faktor nekog problema i istakako da je tokom radne večere lidera regiona sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom sinoć u Briselu naglasi da to nije tačno.

„Bilo mi je drago što sam imao priliku da postavim pitanje – da li je moguće da se očuva nečiji teritorijalni integritet, što za mene nije sporno, ali kako je to moguće uspeti ako rušite Ustav te zemlje? ?e li poznato igde u svetu da postoji zemlja koja je očuvala teritorijalni suverenitet i integritet, a da je srušila Ustav“, upitao je Dodik novinarima nakon obeležavanja Dana vojske Republike Srpske.

Primetio je da takva zemlja sada postoji i da je to BiH, ali je ocenio da će se to veoma teško održati.

„Nama je jasno da neke zapadne zemlje predvođene Amerikom traže da se ovde sprovode njihove politike, a ne normativno pravni akti kakav je Ustav BiH. Mi insistiramo na Ustavu. I još jedan apsurd u BiH, mi koji insistiramo na Ustavu smo proglašeni da rušimo teritorijalni integritet i suverenitet, a ne rušimo – mi hoćemo Ustav. Ustav je rekao kakav je teritorijalni sastav BiH i kakav je suverenitet“, naveo je Dodik.

„Po tom principu mi smo ustavobranioci, a ne ustavorušitelji. Ustavorušitelji su neki drugi na ovim prostorima. Veoma je teško danas biti ustavobranilac u BiH jer oni koji žele drugu BiH, obećanu muslimanima, su danas jaki i povređeni i sada, zbog ovog sukoba u Ukrajini, smatraju da je došlo vreme da se sve to reši na način kako oni hoće“, naveo je Dodik, prenela je RTRS.

Vojska Republike Srpske je narodna i odbrambena

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je  da je Vojsku Republike Srpske stvorio srpski narod i da je zato narodna i odbrambena.

„?edan od važnijih datuma u našoj istoriji jeste 12. maj, dan kada je formirana Vojska Republike Srpske. Zato ne smemo zaboraviti sve koji su živote utkali u stvaranje Republike Srpske“, poručio je Dodik na obeležavanju 30 godina od formiranja VRS, Dana vojske Republike Srpske.

Istakao je da je pored 12. maja i 9. januar, najznačajniji datum u istoriji Republike Srpske.

On je na centralnoj svečanosti u banjalučkoj kasarni „Kozara“ naglasio da je ratni put Vojske Republike Srpske, odnosno svih njenih vojnika, podoficira i oficira bio častan.

„Vojska Republike Srpske nesumnjivo je u temeljima Republike Srpske, rezultat njenog delovanja jeste odbrana života, vekovnih ognjišta i materijalnih sredstava“, naveo je Dodik, prenela je RTRS.

Podsetio je da je pod vođstvom Vojske Republike Srpske odbranjena država Republika Srpska koja je formirana 9. januara.

Skupština srpskog naroda u BiH na zasedanju u Banjaluci 12. maja 1992. godine donela je odluku o formiranju Vojske Republike Srpske.

Kroz Vojsku Republike Srpske prošlo je 210.000 boraca, a 23.801 njen pripadnik položio je život u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Antisrpska sednica SBUN

Održavanje i obraćanje bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića i Kristijana Šmita u Savetu bezbednosti bila je antisrpska sednica, izjavio je srpski član Predsedništva Milorad Dodik i istakao da to pokazuje i činjenica da nisu dozvolili da se ambasadorima u SB obrati predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija.

Dodik je rekao da je Tegeltija više rangiran od Džaferovića, koji je u Njujork otputovao bez saglasnosti Predsedništva BiH, i da je svako drugo tumačenje pogrešno.

Pojasnio je da bi Džaferović bio rangiran više od Tegeltije da je na sednici Saveta bezbednosti zinosio stav Predsedništva.

„S obzirom na to da Predsedništvo nije odlučilo o tome, sam član Predsedništva nije iznad predsedavajućeg Saveta ministara“, jasan je Dodik.

Naglasio je da je na jučerašnjoj sednici Saveta bezbednosti ponovljeno ono što se moglo videti i prethodnih decenija, a to je da postoji samo jedan krivac i da je on samo na srpskoj strani.

„Tu nije samo zloupotreba Džaferovića već i onih koji su to dopustili, a nije učinjeno da se očuva bilo kakva koordinacija u okviru institucija BiH“, kazao je Dodik.

Naveo je da sila i arogancija koja se vidi u Savetu bezbednosti pokazuje da su neki na strani, kako kaže, muslimana.

„Mi moramo da priznano da su danas neke od važnih zapadnih zemalja isključivo na strani muslimanske koncepcije o stvaranju unitarne zemlje“, kazao je Dodik, prenela je RTRS.

Ukazao je da Stranka demokratske akcije Bakira Izetbegovicna jedina u svom programu ima antidejtosnka obiležja, da se ukinu entiteti i da se gradi građanska država.

„To nije dejtonska struktura i kao takva ne može da prođe. Ta struktura ne može da prođe bez obzira na pokušaje da legalizuju Kristijana Šmita. Bez obzira što se on tamo pojavio, on i dalje nije visoki predstavnik već samo bivši nemački diplomata“, ponovio je Dodik.

Istakao je da je i Šmit u Savetu bezbednosti izneo mnogo neistina, te da je govornica u SB UN juče zloupotrijebljena.

Komentarišući Šmitovu izjavu da postoji opasnost da Srpska formira vojsku, Dodik je rekao da i Šmit zna da je to sasvim legitiman posao.

„Ustavom BiH i Aneksom 1 Dejtonskog sporazuma predviđena je formacija koja se zove Vojska Republike Srpske. Predviđeno je i rečeno da Oružane snage jednog entiteta ne smeju da pređu na prostor drugog entiteta. To piše u Aneksu koji su potpisale i garantuju SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Rusija i druge zemlje“, naveo je Dodik.

Bez obzira na to, kazao je, ako Srpska pomene da ide u ovaj proces onda kažu da je to izazivanje rata.

„Kakvog rata? To je borba za Ustav“, naveo je srpski član Predsedništva BiH.

Dodik protiv nemačkih vojnika u Misiji EUFOR u BiH

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Misija EUFOR-a Altea može da ostane u BiH, ali da ne podržava da se dopuni nemačkim vojnicima.

„Nemački vojnici ovde, sa stanovišta vojnog prisustva, ne asociraju na dobra vremena i dobar položaj za naš narod“, rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Naglasio je da je Altea dobrodošla ako ostane u kasarnama, ali, kaže Dodik, ne može da paradira ulicama.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana