Konferencija o energetskoj diverzifikaciji u saradnji sa SAD tanjug

Objavljeno: 12.05.2022. 16:18 Izmenjeno: 12.05.2022. 16:18

Narodni poslanik i jedan od osnivača Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković ukazao je na to da su svi svesni da danas pitanje energetike nije samo ekonomska tema, već i geopolitička.

foto tanjug

 

Alternativni načini snabdevanja energetima Srbije glavna je tema konferencije „Srpsko-američki odnosi: strategija energetske diverzifikacije“, koju organizuju Skupština Srbije, ambasade SAD i Izraela.

Konferenciju je otvorio predsednik Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić koji je naveo da je kriza u Ukrajini donela velike potrese u tom polju i primorala mnoge države, naročito u Evropi, da pronalaze nova rešenja i da iz dana u dan traže odgovore na energetske izazove.

Ističe da ni Srbija u tom pogledu nije izuzetak, ali napominje da je za razliku od mnogih drugih, pa i mnogo razvijenijih država, spremnije dočekala te poremećaje.

„Ni jednog dana od početka krize u Ukrajini, nismo imali nestašicu, pa čak ni zastoje u snabdevanju bilo kojom vrstom energenata. Nećemo ni imati takve situacije u budućnosti zato što je naš energetski sistem godinama građen tako da se ne dovede u pitanje stabilnost snabdevanja, čak ni u vanrednim okolnostima kakve su sada“, kazao je Dačić.

Predsednik parlamenta kaže i da je nedavno učešće predsednika Srbije Aleksandra Vučića na svečanosti povodom gradnje terminala za tečni prirodni gas u Aleksandropolisu u Grčkoj, poslednji primer na kojem naša zemlja potvrđuje stratešku otvorenost za nove kanale snabdevanja gasom.

„Mi želimo što više takvih izvora zato što je to u najboljem interesu naše zemlje i naše ekonomije. U isto vreme, moramo da budemo svesni da su ovo ogromni projekti, koji zahtevaju vreme i da preorijentacija nije moguća u kratkom roku. Srbija, dakle, drži širom otvorena vrata što većem broju snabdevača energentima jer to je u našem najboljem interesu. Ali u isto vreme, i iz istih razloga – očuvanja svog interesa i interesa svojih građana i privrede, mora da očuva punu stabilnost svog energetskog tržišta preko izvora koji su i do sada bili dominantni“, naglasio je predsednik parlamenta.

Ponovio je spremnost Srbije da zajedno radi sa SAD kada je reč o energetskim pitanjima, kao i o diverzifikaciji snabdevanja energentima i to još intenzivnije nego ranije.

„Bićemo veoma zadovoljni kada pronađemo svako novo rešenje, rešenje koje znači još veću stabilnost i nezavisnost našeg energetskog sistema i rešenje koje će odgovoriti našim rastućim potrebama. U tom smislu, računam sa partnerskim i konstruktivnim pristupom Sjedinjenih Država i njenih institucija i kompanija, a što se tiče Srbije naša spremnost i otvorenost je u tom smislu nesumnjiva“, naveo je.

Prema njegovim rečima, potrebe Srbije za energijom su u velikom porastu, pre svega zbog rasta privrede i njenih sve većih zahteva za energentima.

Uporedo s tim, dodaje, rastu i potrebe stanovništva, s obzirom na stalni rast životnog standarda.

„Naša stalna obaveza, kao države, je da odgovorimo tim rastućim potrebama, ali na način koji će obezbediti stabilnost, kontinuitet i što je veću moguću nezavisnost kada je reč o snabdevanju energentima“, kazao je Dačić.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović istakla je pre početka konferencije da je veoma važno da Srbija bude efikasnija i brža kako bi završetkom određenih interkonekcija dobila mogućnost da koristi određene energente i od drugih dobavljača.

Mihajlović je novinarima, pre početka konferencije, kazala da je konferencija veoma važna za Srbiju i da očekuje da će se razgovarati i o tome šta to znači dinamički za našu zemlju, odnosno koliko vremena nam je potrebno da bi smo bili energetski stabilniji.

„Energetska stabilnost jednako je i politička stabilnost“, kazala je Mihajlović i dodala da ceo svet u narednom periodu, s nadom da se rat u Ukrajini završi, očekuju ozbiljne ekonomske, finansijske i energetske krize.

„Ova tema je za nas veoma značajna imajući u vidu sva iskustva koja recimo ima Izrael i tu brzinu napretka u obnovljivim izvorima energije koju su oni učinili, kao i razvoj. Sve su to teme koje su nama značajne i kojima želimo da pošaljemo poruku da Srbija kao centralna država Zapadnog Balkana ima prostora i može da obezbedi svoju energetsku nezavisnost“, navela je Mihajlović.

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil istakao je da je tema energetske diverzifikacije važna za sve, posebno imajući u vidu da će se u narednom periodu videti promene u svetu na tom polju, a naročito u našem regionu.

Iz tog razloga, kako je naveo, pravo je vreme da se razgovara šta je potrebno učiniti kako bi se unapredila energetska diverzifikacija u Srbiji i posebno sta je to što SAD mogu da urade kako bi pomogli Srbiji u tome.

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan kazao je da Izrael i Srbija poslednjih nekoliko godina snažno sarađuju u polju energetike i zahvalio je ministarki Mihajlović koja pruža podršku toj saradnji.

Kako je naveo, nedavno je potpisan i sporazum između dve zemlje o obnovljivim izvorima energije.

Vilan je najavio da će sledeće sedmice biti održan seminar na kojem će se izraelskim kompanijama predstaviti potencijali Srbije na tom polju.

Istakao je da će Srbija sarađivati sa svojim prijateljima u tom polju i to naročito iz SAD.

Podsetio je da je u Srbiji u američkim kompanijama zaposleno više od 25.000 ljudi i da je saradnja Srbije i SAD u poslednja dva meseca veoma dinamična.

„Sve to pokazuje da je Srbija spremna da sa partnerima iz Evrope i SAD radi na energetskoj diverzifikaciji i po ostalim pitanjima“, kazao je Marinković.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 21°C

Delimično oblačno

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 30°C
Min: 17°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana