Dodik položio zakletvu:Ključna borba za stabilnost i mir tanjug

Objavljeno: 16.11.2022. 12:06 Izmenjeno: 17.11.2022. 14:04

Svečana primopredaja upriličena je nakon što je Dodik položio svečanu zakletvu na konstitutivnoj sednici 11. saziva Narodne skupštine Republike Srpske.

Novoizabrani predsednik Republike Srpske Milorad Dodik položio je zakletvu u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Dodik je u obraćanju istakao je Republika Srpska impresivna društveno-politička zajednica i poručio da je mirna, stabilna i uređena Republika oduvijek jedini cilj.

„Ovaj dan koristim da sve pozovem da nas prihvate kao partnere o pitanjima važnim za Republiku Srpsku“, rekao je Dodik.

On je naglasio da je ponosan na pobedu i zahvalio građanima za podršku.

„Naša ključna politika u narednom periodu biće borba za stabilnost i mir“, rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Zakletvu su položili i potpredsednici Republike Srpske Davor Pranjić iz reda hrvatskog naroda i Ćamil Duraković iz reda Bošnjaka.

Prethodno je u parlamentu zakletvu podnela novoizbrani srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović.

Cvijanović će sutra zakletvu podneti u Predsedništvu BiH, u koje su izabrani Denis Bećirović i Željko Komšić.

Dodik preuzeo dužnost predsednika Republike Srpske

Novoizabrani predsednik Republike Srpske Milorad Dodik preuzeo je  dužnost od dosadašnje predsednice Željke Cvijanović.

Svečani čin primopredaje dužnosti održan je u Palati Republike u Banjaluci, gde je Cvijanović uručila Dodiku zastavu i Ustav RS.

Dodik i Cvijanović su potom potpisali svečanu izjavu o primopredaji dužnosti predsednika Republike Srpske, prenosi Srna.

Dodik je u obraćanju nakon primopredaje dužnosti podsetio da je treći put na ovoj funkciji i ocenio da je pred RS „izazovno vreme koje zahteva jedinstvo i zajedništvo“, dodaje RTRS.

„Funkcija predsednika nije samo operativna, već i simbolična jer u sebi nosi politički moralni i svaki drugi dignitet“, naveo je Dodik.

Cvijanović, koja je novoizabrani srpski clan Predsedništva BiH, istakla je da je Republika Srpska stabilna, sposobna da ovlada svim procesima i očuva stabilnost i mir.

Primopredaji su prisustvovali narodni poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, predstavnici društvenog i verskog života, i diplomatskog kora.

Svečana primopredaja upriličena je nakon što je Dodik položio svečanu zakletvu na konstitutivnoj sednici 11. saziva Narodne skupštine Republike Srpske.

Svečanu zakletvu na sednici je položila i Cvijanović.

Cvijanović:Dolazim ispružene ruke i sa dobrim namerama

Novoizabrani srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, koja je i prvi predsedavajući novog saziva ovog najvišeg državnog tela, poručila je nakon polaganja zakletve u Sarajevu da je od presudnog značaja za BiH da se dosledno uvažava Dejtonski sporazum i ustavna struktura.

Naglasila je da u Predsedništvo dolazi ispružene ruke i sa dobrim namerama.

„Želim da zajedno, u skladu sa našim ustavnim nadležnostima, radimo za dobrobit oba entiteta i svih naroda u BiH, kao i ostalih građana, a ne na bilo čiju štetu“, rekla je Cvijanović.

Istakla je da je potreban dijalog o svim otvorenim pitanjima koja opterećuju našu svakodnevnicu.

Navela je da veruje da će, u ovim globalno složenim okolnostima, svako dati svoj doprinos traženju rešenja za postojeće probleme.

Smatra da su u BiH svi dovoljno politički zreli da sami određuju sopstvene prioritete, a ne da bilo ko izvana nameće rešenja.

„Zato želim da budemo subjekti odlučivanja, a ne puki objekti ili primaoci intervencija, jer živimo u zemlji koja pođednako pripada svima nama i u kojoj mi, izabrani od naroda, narodu i polažemo račune za učinjeno ili neučinjeno. ?er ako hoćemo da nas poštuju drugi, onda za početak moramo više da poštujemo sami sebe“, rekla je Cvijanović.

Dodala je da postoje mnoge stvari oko kojih se, kako je rekla, „ne slažemo u okviru BiH i to nije nikakva novost“.

„Ali, mera našeg uspeha biće upravo u tome da pronađemo najmanji zajednički imenilac i da naše snage usmerimo ka onim ciljevima koji su pođednako važni za sve“, rekla je Cvijanović.

Naglasila je da je zagovornik toga da se razgovara o svim značajnim pitanjima.

„Smatram da je potrebno da poboljšamo naše odnose i gradimo mostove saradnje kako u okviru BiH, tako i sa zemljama u regiji. Primarno sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom, sa kojima delimo granicu, ali i sa Severnom Makedonijom, Slovenijom i drugima u regionu, a i šire“, rekla je Cvijanović.

Naglasila je da su potrebni razvojni projekti.

„Važno je da u ovim izazovnim vremenima prihvatimo svaku razvojnu šansu koja nam se ukaže, da zajedno sa zemljama u okruženju učestvujemo u svim regionalnim inicijativama koje mogu doneti korist našoj ekonomiji i građanima. Zato ću se snažno zalagati za dodatno jačanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, ali i za punopravno učešće u inicijativi Otvoreni Balkan“, rekla je Cvijanović i poručila da je u tom sislu spremna da sve što je potrebno pojasni, ali i da sluša pojašnjenja drugih učesnika koji su o ovim pitanjima nadležni da odlučuju, kako bi, kako je rekla, postigli usaglašen stav.

Naglasila je da je jedno od strateških opredeljenja nastavak evropskog puta, a, kako ističe, prvi zadatak institucija na svim nivoima svakako predstavlja dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Istakla je da je Dejton okvir koji je obezbedio mir, ali i jasno odredio poziciju i nadležnosti različitih nivoa vlasti u BiH.

Pojasnila je i svoj stav oko učešća stranog faktora u BiH.

Naglasila je da ne veruje u dobrobit nasilnog intervencionizma stranog faktoram već da isključivo veruje u dijalog i saradnju.

Istakla je, između ostalog, i da veruje da unutrašnji dijalog može pomoći da „sami savladavamo probleme kako na unutrašnjem, tako i na spoljnom planu“.

Dodik ponosan na treći mandat predsednika Republike Srpske

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je ponosan na to što ga je narod izabrao treći put na tu funkciju.

„Ponosan sam na sve koji su bili spremni da daju glas politici kontinuiteta koji odražava borbu za stabilnost i mir, što će biti ključna politika Srpske u budućem vremenu“, napisao je Dodik na Tviteru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana