Đurić: Rešenje pitanja KiM samo kroz konstruktivni dijalog u okviru Rezolucije 1244 tanjug

Objavljeno: 10.06.2024. 17:01 Izmenjeno: 10.06.2024. 17:01

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je, povodom 25. godišnjice od usvajanja Rezolucije 1244, da rešenje pitanja Kosova i Metohinje može da se traži samo kroz konstruktivni dijalog u okviru te rezolucije. „Danas se obeležava 25. godišnjica od usvajanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, propisujući […]

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je, povodom 25. godišnjice od usvajanja Rezolucije 1244, da rešenje pitanja Kosova i Metohinje može da se traži samo kroz konstruktivni dijalog u okviru te rezolucije. „Danas se obeležava 25. godišnjica od usvajanja Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, propisujući da su Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije. Rešenje pitanja Kosova i Metohije može se tražiti samo kroz konstruktivni dijalog u okviru Rezolucije 1244 SB UN i u skladu sa međunarodnim pravom“, napisao je Đurić na mreži Iks. Na današnji dan pre 25 godina okončana je NATO agresija na Srbiju, odnosno tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, a prethodno je istog dana, 10. juna 1999. godine usvojena Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić sastao se sa stalnim predstavnikom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Republici Srbiji Jakupom Berišem, i tom prilikom podsetio da se Rezolucijom 1244 SB UN, koja je doneta na današnji pre 25. godina i kojom se garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, čiji je Kosovo i Metohija sastavni deo. S tim u vezi, ministar je podvukao značaj poštovanja principa međunarodnog prava i očuvanja statusne neutralnosti prilikom označavanja takozvanog Kosova u svim regionalnim projektima i platformama koji se odvijaju pod pokroviteljstvom UNDP, odnosno važnost doslednog uvažavanja odredbi Rezolucije SB UN 1244, navodi se u saopštenju Ministarstva. Kako se navodi Đurić je istakao da su Ujedinjene nacije jedan od najvažnijih partnera Republike Srbije, a da je UNDP jedan od ključnih činilaca tog partnerstva, naročito u kontekstu sprovođenja Agende 2030 i Ciljeva održivog razvoja. Istovremeno on je preneo zahvalnost Srbije za višedecenijsku saradnju i podršku koju pruža UNDP. „Jedan od najsvetlijih segmenata naše saradnje jeste program ‘Tačka povratka’ koji je, svojim ciljevima, odnosno promocijom cirkularnih migracija, višestruko koristan i komplementaran naporima Vlade Republike Srbije na povezivanju, povratku i doprinosu mladih ljudi sveukupnom razvoju zemlje“, rekao je Đurić. Dodaje se da su sagovornici uz ponovljenu podršku radu UNDP i težnju naše strane za bližom saradnjom, razmotrili mogućnosti novih zajedničkih projekata koji bi doprineli ostvarenju ciljeva održivog razvoja i Srbiju dodatno afirmisali kao aktera regionalnog razvoja i stabilnosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana