Objavljeno: 10.06.2024. 16:57 Izmenjeno: 10.06.2024. 16:57

Ulica Iriška 8, Batajnica, GO Zemun. Gledateljka pita kada će da dobiju kanalizaciju (kada padne kiša u dvorištu je poplava). ( Slavica)   Iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda dobili smo sledeći odgovor:   Važećim programom uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2024. godinu, koji je usvojio Privremeni organ Grada Beograda, nisu planirane […]

Ulica Iriška 8, Batajnica, GO Zemun. Gledateljka pita kada će da dobiju kanalizaciju (kada padne kiša u dvorištu je poplava). ( Slavica)

 

Iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda dobili smo sledeći odgovor:

 

Važećim programom uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2024. godinu, koji je usvojio Privremeni organ Grada Beograda, nisu planirane aktivnosti na pripremi za izgradnju kanalizacije u Iriškoj ulici u naselju Batajnica.

 

Vrstu i obim zadataka u programu uređivanja i dodele građevinskog zemljišta opredeljuju planirani prihodi i primanja za naredni period. Programski zadaci formulisani su na osnovu sagledavanja potreba u razvoju grada, kao i inicijativa Grada Beograda i gradskih sekretarijata, gradskih opština i javno-komunalnih preduzeća. Kriterijumi za izbor objekata su nastavak realizacije započetih objekata i objekata u izgradnji, obaveze prema investitorima po zaključenim ugovorima, objekti od interesa za grad prema strateškim planovima razvoja, kao i objekti prema prioritetima opština.

 

Nadležna gradska opština može u svoju listu prioriteta da uvrsti i navedene aktivnosti za naredni period, a prema broju stanovnika koji gravitira predmetnoj lokaciji. Za više lokacija sa istim, odnosno sličnim brojem stanovnika, prioritet su oni objekti gde mogućnost realizacije zahteva kraći vremenski period, u smislu eventualnog postojanja projektne dokumentacije i rešenih imovinsko-pravnih odnosa.

 

Listu prioriteta dostavljaju predsednici gradskih opština, a po pozivu koji Direkcija upućuje gradskim opštinama prilikom pripreme novog ili rebalansa postojećeg programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta.

 

 

Mitrovo brdo, GO Zvezdara. Gledalac se žali da u komšiluku postoje psi u dvorištu koji neopisivo laju i danju i noću, buka je , vrlo neprijatno. On pita kako vlasnici mogu da utiču na držanje kućnih ljubimaca da ne bi smetali komšijama. (Vladimir)

 

 

Odgovor Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju:

 

Odredbama Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda određuju se mesta i prostori u kojima se mogu držati domaće životinje i kućni ljubimci u nekomercijalne svrhe, mesto i način izvođenja kućnih ljubimaca, a naročito pasa i mačaka na javne površine, organizovanje zoohigijenske službe i obezbeđivanje prihvatilišta za napuštene životinje, na teritoriji grada Beograda.

 

Takođe je propisano da se psi  mogu držati u dvorištu stambene zgrade, dvorištu porodične kuće, zajedničkom dvorištu porodične kuće i u dvorištu sa većim brojem porodičnih kuća u posebnom objektu, po prethodno pribavljenoj saglasnosti svih vlasnika stanova i posebnih delova stambene zgrade, suvlasnika porodične kuće odnosno saglasnosti svih vlasnika porodičnih kuća.

 

Objekat za držanje pasa, mora biti udaljen najmanje 5 metara od najbliže stambene zgrade ili poslovnog objekta na susednoj parceli, odnosno kuća u dvorištu sa većim brojem porodičnih kuća.

 

Ovom odlukom nije propisana nadležnost u slučajevima uznemiravanja okoline lavežom pasa.

 

Inspekcijski nadzor nad primenom odredaba ove odluke, u nadležnosti je Komunalne inspekcije gradske opštine.

 

Ukoliko je lajanje psa posledica neadekvatnih uslova za držanje pasa, koji nisu u skladu sa odredbama Zakona o dobrobiti životinja, nadležna je veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede.

 

 

Gledateljka pita kada će Ritopek dobiti gradski vodovod i kanalizaciju. (Ljiljana)

 

Iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda odgovaraju:

 

U prethodnom periodu izgrađeno je oko 8,5 kilometara vodovoda u naselju Ritopek. Priključenje korisnika na novoizgrađenu mrežu nije u nadležnosti ove Direkcije.

 

Važećim programom uređivanja i dodele građevinskog zemljišta za 2024. godinu, koji je usvojio Privremeni organ Grada Beograda, nisu planirane aktivnosti na pripremi za izgradnju kanalizacije u naselju Ritopek.

 

Nadležna gradska opština može u svoju listu prioriteta da uvrsti i navedene aktivnosti za naredni period, a prema broju stanovnika koji gravitira predmetnoj lokaciji.

 

Listu prioriteta dostavljaju predsednici gradskih opština, a po pozivu koji Direkcija upućuje gradskim opštinama prilikom pripreme novog ili rebalansa postojećeg programa uređivanja i dodele građevinskog zemljišta.

 

Gledalac pita kada će biti namirena zaostala potraživanja u vezi ličnih prihoda koja im duguje firma Slovenija Cesed CSG. Gledalac se žalio svima od 2013. Do danas ništa nije rešeno i pita kome može da se obrati radi rešavanja problema, ko je nadležan i ko mu može pomoći. ( Jovan)

 

Kako pitanje nije komunalne prirode, savetujemo gledaocu da se u vezi sa navedenim problemom obrati advokatu ili nadležnom sudu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana