Đerlek:Do Vidovdana očekujemo 50% revakcinisanih građana Tanjug

Objavljeno: 20.05.2021. 10:15 Izmenjeno: 21.05.2021. 13:40

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek smatra da je realno očekivati da do kraja juna protiv virusa korona bude revakcinisano 50 odsto stanovništva, odnosno, oko 2.800.000 punoletnih građana Srbije i ističe da će se time uspostaviti kontrola nad epidemijom.

Ðerlek je za K1 televiziju kazao da svakodnevno pada broj novoobolelih, ali da je i dalje potreban oprez, te da pobedu nad koronom možemo očekivati kada broj novoobolelih padne ispod 100 dnevno.

On je rekao da je potrebna jača i brža imunizacija stanovništva navodeći da se dbevno vakciniše oko 25.000 ljudi, ali da bi bilo bolje da je veći broj.

“Realno je da do Vidovdana dostignemo 50 odsto revakcinisanih punoletnih građana“, kazao je Ðerlek.

Naveo je da je u Srbiji do sada 2.338.000 punoletnih građana primilo prvu dozu vakcine protiv virusa korona, dok je 1.842.000 revakcinisanih.

Dodao je da je u sredu revakcinisano blizu 30.000 ljudi i izrazio očekivanje da će sa sedam-osam dana broj revakcinisanih biti blizu dva miliona punioletnih građana što je oko 35 odsto stanovništva.

Ðerlek je apelovao na mlade da se vakcinišu i da pokažu društvenu odgovornost i zrelost isticćući da očekuje odgovornost radno aktivnog stanovništva od 40 do 60 godine.

“Nismo zadovoljni brojem vakcinisanih među mladima, a očekujemo da se tinejdžeri od 16-17 godina vakcinišu, jer je Nacionalni komitet za imunizaciju dao preporuku da se i oni vakcinišu,“ naveo je Ðerlek.

On smatra da treba naći nove modele stimulacije i promocije vakcinacije protiv virusa korona navodeći da je, na primer, posle prve vakcinacije predsednika Srbije Aleksandra Vučića u jednom danu vakcinisano oko 80.000 građana.

“Kod nas kratko traju euforije, najviše deset dana posle vakcinacije predsednika ili javnih ličnosti, a onda se ponovo uspavamo“, kazao je Ðerlek.

Naveo je da je stimulacija i promocija vakcinacije nešto što je dozvoljeno i da Srbija prati šta se radi u svetu navodeći da su uvedeni vakcinalnih punktovi u tržnim centrima, izletištima, autobusima, ali i organizovani mobilni vakcinalni timovi koji vakcinišu građane u ruralnim područjima.

Ðerlek je rekao da je najmanji odziv građana za vakcinaciju u Tutinu gde je, kako kaže, imunizovano 8,2 odsto punoletnih građana uz konstataciju da je u tom gradu problem politika, odnosno, to što je na vlasti Stranka demokratske akcije Sulejmana Ugljanina.

“On kaže da više veruje prirodnom zaražavanju i sticanju imuniteta nego vakcini.Tek smo juče uspostavili malo bolju komunikaciju sa lokalnom samoupravom i formirali novu strategiju“, rekao je Ðerlek.

Dodao je da je do sada vakcinacija u Tutinu sprovođena samo na puntku u Domu zdravlja i da to nije dovoljno zbog čega su formirani mobilni timovi koji će obilaziti sela na toj opštini.

Na pitanje o vakcinaciji dece, Ðerlek je rekao da treba prilagoditi doze za decu uz ocenu da je kompanija Fajzer najviše odmakla u tom pravcu, ali da nije realno očekivati da vakcina za decu do 12 godina bude spremna pre prve polovine 2022. godine.

Dodao je da je vakcina za starije od 12 godina odobrena u Kanadi i SAD, a da će Srbija pratiti šta se dešava u svetu, ali da na prvom mestu treba verovati našoj Agenciji za lekove i stručnim komisijama.

“Razgovara se o tome jer su deca važna populaciona grupa, najmlađi nisu u ovom trenutku ugroženi, ali ne znači da ne treba razmišljati preventivno“, rekao je Ðerlek.

Na pitanje o trećoj ili četvrtoj dozi vakcine protiv virusa korona, Ðerlek je rekao da tu priču treba “ostaviti po strani“ da se ne zbunjuju građani, a da energiju treba usmeriti na stimulisanje građana da prime prvu i drugu dozu.

Ponovio je da su vakcine bezbedne, da je u Srbiji dato 4.180.000 doza i da niko nije preminuo od posledica vakcine niti osetio bilo kakvo štetno dejstvo.

Ðerlek je rekao da korona neće brzo napustiti planetu i da će najverovatnije biti potrebna vakcinacija na godišnjem nivou ili na 18 meseci o čemu će, kaže, konačnu reč dati struka.

“Zato je ohrabrujuća vest da je Moskva odobrila vakcinu koja je proizvedena na “Torlaku“, spremamo i drugu fabriku sa “Sinofarmom“, a postoji mogućnost da se pravi i treća fabrika za vakcine“, rekao je Ðerlek.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana