Ðedović i Čen Bo: Veoma visok nivo saradnje tanjug

Objavljeno: 25.11.2022. 16:56 Izmenjeno: 25.11.2022. 16:56

Ministarka je obavestila ambasadorku o napretku radova na telmoelektrani „Kostolac B3″, projektu koji realizuje kineska kompanija CMEC.

foto tanjug

 

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Ðedović razgovarala je sa ambasadorkom Kine Čen Bo, a na sastanku je konstatovano da je bilateralna saradnja Srbije i Kine u oblastima rudarstva i energetike na veoma visokom nivou i da samo u sektoru rudarstva kineske kompanije zapošljavaju više od 7.000 radnika.

Do kraja godine trebalo bi da bude završena modernizacija topionice u Boru, što će značiti poštovanje evropskih standarda u zaštiti životne sredine, izjavila je ministarka i dodala da od kompanije „Ziđin majning“ očekuje i nove investicije.

Kada je reč o drugom rudarskom gigantu, „Ziđin koper“, Ðedović je istakla da su ulaganja ekologiju od izuzetne važnosti i da je samo u ovoj godini kompanija investirala blizu 27 miliona evra u oblasti bezbednosti, ekologije i zaštite životne sredine.

Ministarka je obavestila ambasadorku o napretku radova na telmoelektrani „Kostolac B3″, projektu koji realizuje kineska kompanija CMEC.

„Očekujemo poslednji kontigent ključne opreme za prvu telemoelektranu koja se gradi u Srbiji posle 30 godina. To je jedno od najvećih gradilišta u energetskom sektoru, projekat koji će u velikoj meri doprineti stabilnosti snabdevanja električnom energijom“, istakla je ministarka Ðedović.

Ambasadorka Čen Bo čestitala je ministarki Ðedović na imenovanju i izrazila nadu da će saradnja dve zemlje, posebno u sektoru obnovljivih izvora energije biti dodatno unapređena.

„Perspektive i mogućnosti za saradnju dve zemlje u oblasti energetske transformacije su velike, imajući u vidu potencijale Srbije i zainteresovanost kompanija iz Kine da ulažu u nove energetske kapacitete koji korite OIE“, naglasila je ambasadorka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana