Dan srpskog jedinstva obeležen u Studentskom domu „4. april tanjug

Objavljeno: 15.09.2022. 13:22 Izmenjeno: 15.09.2022. 13:22

Predsednica SKONUS-a Margareta Smiljanić istakla je da SKONUS i Unija studenata Republike Srpske obeležavaju dan zastave i ove godine u saradnji sa ustanovama studentskih centara

foto tanjug

 

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležen je danas u Studentskpm domu „4. april“, a državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Marijana Dukić -Mijatović istakla je da je ovo veliki dan za Srbiju i dodala da je važno što se obeležava sa studentima.

„Ne možemo da odlučimo šta je za nas važnije da li je to srpsko jedinstvo, sloboda našeg naroda ili naša nacionalna zastava. Zadovoljstvo je veće što smo sa našim studentima koji su pokretačka snaga našeg društva“, rekla je Dukić -Mijatović.

Ona je dodala da Ministarstvo prosvete ima odličnu saradnju sa studentima okupljenim u okviru Studentske konferencije univerziteta Srbije (SKONUS).

„Trudićemo se da u jedinstvu i sabornosti delujemo i ubuduće, jer zastave koje vidimo danas ovde, možemo da vidimo i u novosadskim studentskim objektima, u Kosovskoj Mitrovici na Univerzitetu, ali i u Istočnom Sarajevu. Upravo iz tog razloga učvrćivanja naše vere, kulture i identiteta, nastavljamo i ove godine, kao i prethodnih, a tako će biti i naredne sa konkursom „Srbija za Srbe u regionu“, rekla je ona.

Podsetila je da je 20. maja završen konkurs, te da će 80 mladih Srba u regionu Ministarstvo prosvete podržati u školovanju, uz ocenu da će to doprineti afirmisanju sabornosti i državnosti.

Predsednica SKONUS-a Margareta Smiljanić istakla je da SKONUS i Unija studenata Republike Srpske obeležavaju dan zastave i ove godine u saradnji sa ustanovama studentskih centara, te da se nada da će narednih godina ovaj praznik biti obeležavan istim intenzitetom.

Dodala je da je na sednicama ova dva krovna studenstka tela dogovoreno da se ove godine praznik obeležava u Srbiji, a sledeće u Republici Srpskoj.

„Nama je ovaj praznik od izuzetne važnosti, jer u našem gradu i u Srbiji imamo veliki broj studenata koji dolaze iz Republike Srpske. Želimo da promovišemo naše nacionalne simbole među mladima, da ih nikada ne zaboravimo“, istakla je Smiljenić.

Prof. dr Danica Grujičcić kazala je da je „krajnje vreme da se Srbi objedine“.

„Mladi obično ne vole istoriju, ali ja ću da počnem od istorije i toga da je pre 104 godine srpska vojska na današnji dan probila Solunski front. Ova deca danas ne moraju da probijaju frontove na bojnom polju, ali postoje oni drugi frontovi koji moraju da se probiju i zato je važno da budu zajedno“, rekla je Grujičić.

Ona je dodala da je kod nacionalnih pitanja važno da svi budemo zajedno i dodala da joj je drago što će ovo biti tradicionalan način proslave koji će se jedne godine obeležavati u Srbiji, a druge u Republici Srpskoj.

Grujičić je dodala da je 500 zastava istaknuto na studenstskim domovima u Srbiji i Republici Srpskoj i dodala da studentima neće biti lako, jer će morati da se bore na polju struke, znanja i umenja i nateraju starije da mnoge stvari promene kako bi njima bilo lakše.

Ona je pozvala studente da nastave na ovaj način, na koji su počeli, da obeležavaju jedinstvo srpskog naroda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana