Dačić: Situacija u Srbiji stabilna tanjug

Objavljeno: 18.03.2023. 10:43 Izmenjeno: 18.03.2023. 10:48

Dačić je rekao da je situacija u svetu veoma složena i na ivici sukoba velikih sila, ali da mi moramo da sačuvamo mir i stabilnost u zemlji.

foto tanjug

 

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je bezbednosna situacija u Srbiji stabilna, ali da će bezbednosne službe nastaviti da rade radi očuvanja mira i bezbednosti u našoj zemlji. U izjavi za medije posle Sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, Dačić je rekao i da Biro daje bezrezervnu podršku naporima predsednika Srbije Aleksandra Vučića u pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama u Prištini, posebno s obzirom na ogromne pritiske koji na se na njega vrše iz inostranstva, ali i od, kako je rekao, njihovih „izvođača radova“ u zemlji. Dačić je rekao da je situacija u svetu veoma složena i na ivici sukoba velikih sila, ali da mi moramo da sačuvamo mir i stabilnost u zemlji. Sednici Biroa su prisustvovali članovi tog tela: direktor Bezbednosno – informativne agencije (BIA) Aleksandar Vulin, direktor Vojnobezbednosne agencije general -major Đuro Jovanić, direktor Vojnoobaveštajne agencije general-major Zoran Stojković, ministar odbrane Miloš Vučević i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, kao i direktor Kancelarije saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka Goran Matić.

„Nekada se govorilo o hladnom ratu, danas to dilazi do granica izbijanja oružanog sukoba između velikih sila u svetu. Naravno da u svemu tome naš zadatak je da razmotrimo situaciju i da obezbedimo kako da dođemo do odgovra na pitanje kako da obezbedimo našu unutrašnju bezbednost , stabilnost zemlje i kako da sačuvamo mir“, rekao je Dačić. Dodao je da je zaključak Biroa da je aktuelna bezbednosna situacija u Srbiji stabilna, ali da bezbednosti sektor nastavlja da radi u skladu sa svojim nadelženostima na očuvanju mira i stabilnosti u zemlji, kao i bezbednosti građana Srbije. „U tom smislu Biro za koordinacuiju rada službi bezbednosti daje i bezrezervnu podršku predsedniku Republike Aleksandru Vučiću kada je reč o velikim pritiscima koji dolaze iz inostranstva ili od izvrašilaca radova ovde u našoj zemlji. Dajemo veliku podršku kada je reč o pregovaračkom procesu sa privremenim instutucijama u Prištini. Sigurno će predsednik Vučić , za šta ima našu podršku, na najbolji mogući način zaštitit naše državne i nacionalne interese a istovremeno zaštiti i evropski put, koji je važan za budućnost Srbije“, istakao je Dačić. Dodao je da je razmatrana aktuelna situacija u Srbiji, sa posebnimn osvrtom na KiM i opsanostima koje prete za srpski narod. „Te opasnosti dolaze pre svega od Kurtija kome glavna ideja vodilja nije, a možda verbalno i jeste dijalog, ali njegov glavni cilj jeste da protera Srbe sa KiM. Analizirali samo situaciju vezano za ilegalne migracije posle posete evropske komesarke za unutrašnje poslove, kao is sve druge pretnje i situaciju kada je reč o javnom redu i miru u Srbiji“, rekao je Dačić. Dodao je da će zbog dešavanja u svetu pristisci biti, kako je kazao, „ustostručeni u narednom peridou imajući u vidu najkomlikovanije moguće geopolitičke odnose koji stalno idu u pravcu dalje ekslacije,a ne smirivanja“, istakavši još jednom da će srpske bezbednosne službe raditi na očuvanju mira i stabilnosti u zemlji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana