Dačić: Izjava Mišela o proširenju EU glavna tema na Bledu tanjug

Objavljeno: 29.08.2023. 15:19 Izmenjeno: 29.08.2023. 19:07

Dodao je da se organizuju razni paneli, da je premijerka Ana Brnabić učestvovala na jednom, a da će on na drugom, sa ministrima spoljnih poslova.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je glavna tema među učesnicima Bledskog stateškog foruma da li je Šarl Mišel rekao svoje mišljenje ili je izneo stav EU o tome da se nove članice mogu očekivati do 2030. godine. „Ne znam mnogo toga o tome. Ne bi bilo prvi put da se neko ne slaže sa time, ali ne bi bio ni prvi put da neko ima pozitivne inicijative. U svakom slučaju, mi to pozdravljamo i želimo da verujemo da će se to desiti“, rekao je Dačić u izjavi za Tanjug. Uoči panela „Zapadni Balkan: Sve se menja ali sve ostaje isto?“, koji se održava u okviru Bledskog strateškog foruma, Dačić je rekao da je taj skup prilika da se svake godine sretnu predstavnici različitih institucija, država i ljudi na različitim funkciji u tim zemljama, ali da su veoma važni i bilateralni sastanci. Dodao je da se organizuju razni paneli, da je premijerka Ana Brnabić učestvovala na jednom, a da će on na drugom, sa ministrima spoljnih poslova. „Svi pokušavaju da nas smeste u jednu učionicu, da se mi međusobno svađamo i napadamo. I da onda neko dođe sa strane i kaže: „Vidite kakvi ste, ne možete da budete članovi EU ili neke druge organizacije““, konstatovao je Dačić. Dodao je da su važni i bilateralni sastanci, od kojih je izdvojio onaj sa Stjuartom Pičom, specijalnim izaslanikom britanske vlade. „On pomaže u ime britanske vlade u rešavanju regionalini pitanja. Razgovarao je nedavno sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Ovde smo razgovarali smo o najnovijim desavanjima i pitao je kako može da pomogne u rešavanju konkretnih problema“, naveo je Dačić. Dodao je da je pored njega bio i Lord Ahmed od Vimbldona, koji je takođe deo njihove vlade. „Podsetio sam da su imali dva lorda koji su učestvovali u rešavanju jugoslovenske krize, Lord Oven i Lord Karigtnon. Taj razgovor je bio korektan, on je svestan naše pozicije u smislu razgovora sa Prištinom“, poručio je šef srpske diplomatije. Dodao je da je razgovarao i sa francuskom ministarkom za Evropu koja je učestvovala u raznim sastancima koji je predsednik Emanuel Makron organizovao sa srpskim zvaničnicima. „Ona će, takođe, doći u našu zemlju u cilju sledeće posete predsednika Makrona koji je veoma zadovoljan odnosima sa predsednikom Vučićem i Beogradom“, rekao je Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić rekao je, uoči panela „Zapadni Balkan: Sve se menja ali sve ostaje isto?“ na Bledskom strateškom forumu, da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti najveća pretnja miru na KiM. Komentarišući izjavu Kurtija da Priština ovih par meseci radi na deeskalaciji sukoba, Dačić ističe da ne zna na koji način rade, budući da su eskalacije sve veće i veće. „Ne znam na koji način rade kada su eskalacije sve veće i veće. Mi smo 100 puta do sada govorili da je najveća pretnja miru upravo Kurti“, rekao je Dačić. Naglasio je da je prošlo 10 godina od kako je potpisao Briselski sporazum sa Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem, kao i da u Prištini „nisu našli za shodno“ da sprovedu bilo šta iz tog sporazuma koji se tiče prava srpskog naroda na KiM, kao što je formiranje Zajednice srpskih opština. „Sve što su radili, radili su na daljoj eskalaciji“, kazao je šef srpske diplomatije. Dačić je podsetio da kada se razgovaralo o Briselskom sporazumu, razgovaralo se o pokušaju normalizacije odnosa između Beograda i Prištine bez mešanja statusnog pitanja, odnosno prejudiciranja na koji način će biti politički rešen status Kosova i Metohije. „Sve to je za njega (Kurtija) neprihvatljivo, odnosno ne želi da se reši statusno pitanje, jer ako ne može da se reši pregovorima, rešiće se oružjem i to je njihova koncepcija“, naveo je Dačić. Zaključio je da, ako Evropska unija to ne vidi, on ne zna šta bi Srbija tu više mogla da pomogne, osim da apeluje da zaustave Kurtija dok je to još moguće.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić govorio je na panelu „Zapadni Balkan: Sve se menja ali sve ostaje isto?“ u okviru Bledskog strateškog foruma. Dačić je upitao specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine, Miroslava Lajčaka, da li predsednik Evropskog saveta “Šarl Mišel danas misli ono što je rekao juče?“, Lajčaka je pitao i “da li je Mišel 2030. godinu pomenuo lično ili u ime Evropske unije kao i da li sve države članice stoje iza obećanja da 2030. godina treba da bude godina proširenja, integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju“. „Bio bih radostan da je to tačno. Ali, već desetak godina svi mi učestvujemo na ovim konferencijama i postoji jedna čuvena tema – evropske integracije Zapadnog Balkana. Da ne bismo smetali drugima, da se zadovolji forma. I ovo je poslednji panel na forumu. Uskoro će da uslede međusobni napadi nas sa Zapadnog Balkana, reći ćemo najgore jedni o drugima. Tako da će ovi iz Evropske unje da zaključe da nam nije ni mesto u EU“, rekao je Dačić. Ministar Dačić je naveo da bi bio radostan da je ovoliko pažnje evropskim integracijama Zapadnog Balkana posvećeno početkom devedesetih godina, pre rata, jer, kako je naveo, da su EU integracije ponuđene kao alternativa, možda ne bi ni bilo rata. „Evropska ideja je mogla da bude supstitut za jugoslovensku ideju. Nismo se time bavili, nismo se bavili evropskim integracijama. Evropska unija nije davala tu alternativu devedesetih godina, tada smo raspravljali o tome kako će ko da se osamostali i da napravi svoju državu“, istakao je Dačić. Rekao je i da ne veruje da će se obistiniti tvrdnje predsednika Evropskog saveta Mišela, zato što ne postoji politička odluka za tako nešto. Takođe, naveo je i da postoje promenljivi uslovi i da se ne zna kakvi su kriterijumi za pristupni proces. „Ne poštuju se potpisani sporazumi. Pre 10 godina bio sam ovde sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton i potpisao sam Briselski sporazum. Pa kakav je autoritet EU koja je garant ovog sporazuma?“, upitao je Dačić. Imao je poruku i za svoje kolege iz regiona. „Mi nismo narodi druge kategorije u Evropi i treba da više poštujemo sami sebe. I sprman sam da radimo zajedno šta god da možemo da uradimo, jer bismo bili srećni da Mišel ispuni ono što je obećao“, zaključio je Dačić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 13°C

-

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana