CRTA o nekim slabostima izbornog procesa Tanjug

Objavljeno: 20.04.2016. 17:09 Izmenjeno: 20.04.2016. 17:09

Posmatračka misija „Građani na straži“ iznela je danas da zabrinjavaju njeni nalazi koji se tiču falsifikovanja izjava podrške birača, te sukoba pravnih stanovišta RIK i Upravnog suda oko prava stranaka na status nacionalne manjine, kao i navodi o pritiscima na birače i kupovini glasova, posebno među Romima i socijalno ugroženim kategorijama.

Tu posmatračku misiju organizuje Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost, CRTA, čija direktorka Vukosava Crnjanski navodi da je postojeći institucionalni okvir pokazao da ne može da odgovori na pomenute probleme.

Crnjanski je na konferenciji za novinare ocenila da sve to ukazuje na potrebu ozbiljne revizije pravnog i institucionalnog okvira kad su izbori u pitanju.

Šef posmatračke misije Raša Nedeljkov smatra da je na izborni proces posebno bacilo senku što se listi Republikanske stranke dozvolilo učešće na izborima, iako je utvrđeno da ima 900 falsifikovanih potpisa.

Nedeljkov smatra da se RIK našao u pat poziciji, ali da je i pored toga trebalo da iskoristi vanredni pravni lek i povuče listu te stranke.

Misija ima saznanja, rekao je, i o kupovini glasova socijalno ugroženih iznosima od 1.000 do 10.000 dinara, u Vojvodini uglavnom, ali nema informacija da je to širi trend i da se dešava u celoj Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 13°C

-

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana