„Čistoća započinje prolećnu akciju suzbijanja krpelja beoinfo

Objavljeno: 20.04.2023. 10:03 Izmenjeno: 20.04.2023. 10:16

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća” sutra će započeti prolećnu akciju suzbijanja krpelja na javnim gradskim površinama. Akcija suzbijanja krpelja će se sprovoditi od 10 do 14 časova i obuhvatiće javne zelene površine Ade Huje, Zvezdarske šume, Kalemegdana, Mirijevskog venca, Novog Beograda – Ušća sa priobaljem i okolnim parkovima, Zemunskog […]

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća” sutra će započeti prolećnu akciju suzbijanja krpelja na javnim gradskim površinama. Akcija suzbijanja krpelja će se sprovoditi od 10 do 14 časova i obuhvatiće javne zelene površine Ade Huje, Zvezdarske šume, Kalemegdana, Mirijevskog venca, Novog Beograda – Ušća sa priobaljem i okolnim parkovima, Zemunskog parka, parka Jelovac, kao i potez priobalja: Blok 45 – Galovica, od Crvenke do Pančevačkog mosta, od Pančevačkog mosta do Malog raja, Bojčinske šume, Sportsko-rekreativnog centra „Surčin” i Padinske skele.

Dinamika suzbijanja krpelja zavisi od rezultata monitoringa i vremenskih uslova. Aktivnost krpelja je uslovljena temperaturom i vlagom, kao i dužinom dana, a njihova brojnost iz godine u godinu varira u zavisnosti od klimatskih uslova. U našim krajevima aktivnost krpelja se javlja u dva perioda, u toku proleća i jeseni. Za vreme visokih letnjih, kao i niskih zimskih temperatura aktivnost krpelja opada.

Za suzbijanje ovih zglavkara koristi se preparat koji je registrovan od Ministarstava za zaštitu životne sredine i upisan u Privremenu listu biocidnih proizvoda. Proizvod je bezbedan po zdravlje ljudi, tako da građani nemaju razloga za strah.

Iz „Gradske čistoće” apeluju na sugrađane da ekipama koje sprovode tretmane suzbijanja krpelja omoguće nesmetan rad, kao i na pčelare da preduzmu potrebne mere za zaštitu pčela tokom sprovođenja tretmana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana