Cipras: Postoji mogućnost za rešenje spora zbog imena Tanjug

Objavljeno: 20.01.2018. 14:36 Izmenjeno: 20.01.2018. 14:36

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da postoji „prozor mogućnosti“ za rešenje spora u vezi sa imenom Makedonije, ali je ponovio da njegova vlada ima jasan stav u pregovorima o tome zalažući se za „kombinovani naziv“.

 

U sinoćnom obraćanju članovima svoje stranke Siriza, Cipras je, takođe, kritikovao opoziciju zbog podsticanja nacionalizma i izolacionizma, prenosi danas MIA.

„Vlada će nastaviti da radi na postizanju najboljeg mogućeg sporazuma. Tražimo međusobno prihvatljivo rešenje, kombinovani naziv koji će se generalno koristiti, a što neće ostaviti prostora za iredentizam i nerazumne tvrdnje“, rekao je Cipras.

On je ocenio da je dobro što je vlada u Skoplju izgleda posvećena preduzimanju koraka u cilju iznalaženja rešenja.

Cipras je optužio opozicionu stranku Nova demokratija i njenog bivšeg lidera Antonisa Samarasa zbog stvaranja problema u vezi sa imenom 1992. godine i zbog neuspeha u rešavanju tog problema.

„Samaras je zabrinutiji za svoju političku karijeru nego za rešavanje problema od nacionalnog značaja. Nacionalni interesi se ne brane kritikama, optužbama i aforizmima, već zauzimanjem boljeg stava u pregovorima (o imenu), obezbeđivanju međunarodnih saveznika i pokušajima postizanja nacionalnog konsenzusa“, istakao je Cipras.

Kao pozitivan primer naveo je stav grčkog arhiepiskopa Jeronima Drugog, koji je na njihovom jučerašnjem sastanku zaključio da u ovom trenutku Grčkoj nisu potrebni protesti, već – nacionalni konsenzus i jedinstvo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana