CIK:Dodik predsednik RS, potpredsednici Duraković i Begić tanjug

Objavljeno: 27.10.2022. 15:57 Izmenjeno: 27.10.2022. 18:28

O svim nepravilnostima koje su utvrđene prilikom ponovnog prebrojavanja obavešteno je Tužilaštvo BiH.

Lider SNSD Milorad Dodik je novi predsednik Republike Srpske, utvrđeno je nakon ponovnog kontrolnog brojanja glasova za predsednički i potpredsedničke nivoe vlasti.

Novi potpredsednici Republike Srpske su Ćamil Duraković iz reda bošnjačkog naroda i Ivan Begić iz reda hrvatskog naroda.

Na ovu odluku CIK-a može se podneti zahtev za ponovno brojanje glasova, a može se podneti i prigovor na utvrđene rezulate.

Suad Arnautović, predsednik Centralne izborne komisije BiH, rekao je da je ponovno brojanje glasova potvrdilo da Milorad Dodik ima najveći broj osvojenih glasova.

Izveštaj o ponovljenom brojanju glasova je usvojen na današnjoj sednicik CIK BiH.

Glavni centar za brojanje u Zetri je u prethodnom periodu ponovo prebrojao glasove sa više od 2.000 biračkih mesta za nivo predsednika Republike Srpske.

Ponovno brojanje glasova tražila je opozicija iz Republike Srpske zbog sumnje na izbornu krađu i uverenja da je njihov kandidat Jelena Trivić pobednica izbora.

CIK je pre utvrđivanja ove odluke usvojila Izvještaj Glavnog centra za brojanje u kojem su navedene brojne nepravilnosti tokom izbornog procesa.

U toku rasprave članovi CIK-a, uglavnom su podržali rad Glavnog centra za brojanje, međutim pojedinci su imali zamerki na sam Izveštaj, koji se kako je rekla Vanja Bjelica Prutina sastoji uglavnom od tabelarnih pregleda koji ne daju odgovore na određena pitanja, preneli su sarajevski mediji.

Irena Hadžiabdić, član CIK-a, rekla je da izborni proces obeležen nizom manjkavosti koje su uglavnom tehničke prirode.

„Da li se volja birača prepravljala. U ovim slučajevima nisam videla da nešto ukazuje na to“, rekla je Hadžiabdiževa.

I Ahmet Šantić, član CIK-a, rekao je da je volja birača kontrolnim brojanjem utvrđena i da nema razloga da se ne ide ka utvrđivanju rezultata.

Dodik:Moj primarni cilj biće interesi Republike Srpske

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će njegov primarni cilj kao predsednika Republike Srpske biti interesi Srpske i pozvao sve političke faktore na saradnju.

„Čekaju nas teška vremena, ne ovde, nego na globalnom niovu“, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu, pošto je Centralna izborna komisija BiH potvrdila da je pobedio na izborima za predsednika Republike Srpske.

On je rekao mi da je potvrđena narodna volja.

„Moramo da se okupimo oko Srpske, narod je izabrao i potvrdio sve i na velikom skupu u Banjaluci, to je bila potvrda narodne volje“, rekao je Dodik i zahvalio svima koji su glasali za njega i njegove protivnike.

CIK BIH donela je danas u Sarajevu dopunsku odluku o utvrđivanju i objavljivanju rezultata opštih izbora u BiH, prema kojoj je potvrđeno da je kandidat SNSD-a Milorad Dodik osvojio najviše glasova na izborima za predsednika Republike Srpske održanim 2. oktobra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 17°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 28°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana