Kancelarija za KiM uručila mehanizaciju žiteljima S.Grackog studio b

Objavljeno: 27.10.2022. 17:14 Izmenjeno: 29.10.2022. 10:54

U okviru Programa pomoći ugroženim domaćinstvima za oporavak poljoprivredne proizvodnje Kancelarije za Kosovo i Metohiju, šest porodica iz ovog mesta dobilo je vrednu poljoprivrednu opremu

Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju uručili su poljoprivrednu mehanizaciju i priključne mašine socijalno ugroženim porodicama iz Starog Grackog.

U okviru Programa pomoći ugroženim domaćinstvima za oporavak poljoprivredne proizvodnje Kancelarije za Kosovo i Metohiju, šest porodica iz ovog mesta dobilo je vrednu poljoprivrednu opremu – traktorske sejalice, sejačice za kukuruz, motokultivatore, prikolice za traktor i drugu opremu kojom će zameniti njihovu dosadašnju zastarelu mehanizaciju, a na taj način i olakšati i pospešiti proizvodnju.

Predstavnik sela, Zoran Ćirković izrazio je zahvalnost Kancelariji za KiM i istakao da je obnova zastarele mehanizacije koja je do sada korišćena izuzetno važna budući da gotovo čitavo selo živi od poljoprivrede.

„Danas je veliki dan za naše selo jer smo dobili mehanizaciju koja nam je bila neophodna kako bismo nastavili da se bavimo poljoprivredom. Zahtev Kancelariji smo uputili u junu mesecu ove godine i moram da naglasim da su nam ispunili i donirali sve što smo tražili , izjavio je Ćirković.

Meštani Starog Grackog izrazili su takođe zahvalnost Kancelariji za Kosovo i Metohiju što im je na ovaj način pomogla i time olakšala rad na njivama.

„Ja sam dobio sejačicu za setvu kukuruza. Ta mašina je vrlo značajna ne samo za mene i moju porodicu, već i za sve meštane sela, pomagaćemo se međusobno i završavati sve neophodne poslove u polju“, kazao je Milutin Matović.

Zoran Milićević, koji je dobio traktorsku sejalicu za pšenicu je rekao da je ova pomoć veliko olakšanje za njegov posao. „Ja sam prezadovoljan mašinom koju sam dobio. U pitanju je sejalica koja će nam biti vrlo značajna jer nećemo morati više ručno da sejemo“, istakao Milićević.

Porodice Marka Šabića i Radeta Radovića dobile su po motokultivator sa priključcima, a porodice Cvetka Todorovića i Momira Čankovića po prikolicu za traktor. Predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju iz sektora za razvoj privrede i poljoprivrede obišli su u opštini Lipljan korisnike podsticaja Kancelarije za KiM za razvoj prerađivačkih delatnosti, kao i za razvoj privrede i preduzetništva.

Preduzeće „Škurt“ iz Donje Gušterice je na ovom konkursu dobilo opremu za proizvodnju čokolade, dok je firma „Škurt – Big Bul“ dobila opremu za izgradnju klanice.

Vlasnik porodične firme „Luks dekor Rašić“, koja se već godinama bavi stolarijom, ističe da je prezadovoljan jer je zahvaljujući novim mašinama koje je dobio od Kancelarije za KiM uspeo da obezbedi dodatna 4 radna mesta i proširi svoj posao. „Sada ukupno upošljavamo 8 ljudi, a sklopili smo i ugovor sa nemačkom firmom u naredne 3 godine za izgradnju agro sela“, kaže Rašić.

Mašine za proizvodnju stočne hrane dobili su Momčilo Stojković iz Novog Naselja i Milorad Simić iz Gornje Gušterice, a Zoran Miladinović iz istog sela je dobio mini bager.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Delimično oblačno

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 7°C
Min: 2°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana