Čadež:Boljim obrazovanjem do razvoja ekonomije u regionu Tanjug

Objavljeno: 01.02.2022. 14:24 Izmenjeno: 01.02.2022. 14:24

Čadež je istakao da bi ekonomski razvoj celog regiona mogao da se podigne na viši nivo.

Zemlje Zapadnog Balkana treba da unaprede i međusobno usklade svoje obrazovne sisteme, kao i da ih bolje povežu sa privredom, poručio je predsednik PKS-a Marko Čadež na svečanosti povodom završetka prve faze projekta Regionalni čelindž fond.

Na  svečanosti predstavljeno je 11 odabranih pobedničkih konzorcijuma iz Srbije, kojima je u okviru prve faze projekta namenjeno 4,2 miliona evra za ulaganja u opremu i infrastrukturne radove u obrazovnim ustanovama, kao i za finansiranje obuke kadrova iz škola i kompanija.

Predstavnicima konzorcijuma uručena su Pisma o nameri finansijske podrške projektima, a na manifestaciji gostima, predstavnicima škola i fakulteta iz Srbije, kao i medijima obratili su se predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana i predsednik PKS Marko Čadež i abasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib.

Takođe, nagrađenim konzorcijumima čestitali su i direktor Kancelarije Nemačke razvojne banke KfW u Srbiji Rudiger Hartman, kao i pomoćnica minstra za dualno i preduzetničko obrazovanje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Gabrijela Grujić.

Predsednik PKS Marko Čadež je naveo da je prvi krug projekta Regionalni čelindž fond privukao 205 konzorcijuma koje čine obrazovne ustanove, institucije i privrednici, koji su uspostavli partnerstvo u cilju razvoja i implementacije dualnog ili kooperativnog obrazovanja.

„Cilj projekta je da kompanije koje su izabrane u okviru konzorcjuma i obrazovne institucije škole, stručne skole i fakulteti, kao i kompanije rade zajedno na programima i uspostavljanju infrastrukture i opereme, kako bi deca imala mogućnost da uče na najsavremenijim mašinama i softverima i kako bi bili spremni za ono što ih očekuje u radnom okruženju“, rekao je Čadež.

Poručio je da je ovo nešto za šta se njegov tim zalaže od početka uvođenja dualnog obrazovanja u školske sisteme u Srbiji.

Objasnio je da sve vlade u zemljama zapadnog Balkana treba da nastoje da usklađuju svoje obrazovne sisteme i unapređuju međusobnu saradnju između obrazovnih sistema i privrede, kako bi se ekonomski i privredni razvoj regiona podigao na viši nivo.

„Treba da ukidamo sve ono što nas razlikuje i da povezujemo naše ekonomije, kako u okviru inicijative Otvoreni Balkan, tako i u okviru inicijative zajedničkog ekonomskog tržišta Zapadnog Balkana, jer privreda to želi i privredi je to potrebno“, kazao je Čadež.

Zaključio je da privreda u regionu može napredovati samo ukoliko svi na ZB udruženo rade na povezivanju ekonomija, ali i na usavršavanju obrazovnih sistema, kako bi bilo dovoljno radnika sa znanjima i veštinama koje zahtevaju savremeni proizvodni procesi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana