Usvojen budžet Grada, za sedam odsto veći Studio B, Tanjug

Objavljeno: 21.12.2021. 11:36 Izmenjeno: 21.12.2021. 13:45

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili budžet za 2022. godinu u iznosu od 160,3 milijardi dinara, odnosno 1,3 milijardi evra. Ovo je najveći budžet u istoriji Grada Beograda, izjavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

foto Tanjug

Vesić je na sednici Skupštine grada rekao da ukupan budžet Grada Beograda za sledeću godinu, zajedno sa budžetima gradskih opština, iznosi ukupno 160,3 milijarde dinara ili oko 1,365 milijardi evra.

Kako je istakao, glasanjem za ovaj budžet glasa se za razvoj Beograda.

Vesić je naveo da će dug Beograda na dan 31. decembra ove godine iznositi 281 milion evra i dodao da je 2013. godine budžet Beograda bio manji od 600 miliona evra, a dug Grada iznosio 1,2 milijarde evra.

“To govori koliko smo uradili, napredovali i koliko se Beograd razvija”, istakao je Vesić.

Naveo je da je budžet za 2022. godinu za sedam odsto veći nego ove godine i dodao da su razlog za to povećana privredna aktivnost, više zaposlenih i veće zarade.

“Danas su veće zarade nego pre osam godina i zato je naš budžet puniji. Danas imamo vise investicija”, rekao je Vesić i dodao da će i ove godine u Beogradu biti izdato građevinskih dozvola za preko million kvadrata.

Podsetio je da su građani i ove godine imali priliku da učestvuju u kreiranju budžeta precizirao da je tokom javne rasprave koja je trajala dve nedelje stiglo 9.046 predloga građana od koji je prihvaćeno 1.918.

Među predlozima građana koji su prihvaćeni su, između ostalog, zatvaranje deponije u Mladenovcu, izgradnja parkova, igrališta…

“Od ovog budžeta u 2022. godini uradićemo nasipanje Makiškog polja, što je preduslov za početak izgradnje metroa, počećemo poslednju fazu rekonstrukcije Bulevara Patrijarha Pavla, od Košutnjaka do Mosta na Adi, za šta smo već dobili izvođača. Konačno ćemo imati pravi silazak sa tog mosta prema Rakovici i Vidikovcu, što nije bio slučaj od kada je most izgrađen”, rekao je Vesić i nastavio:

“Uradićemo opremanje kompletne lokacije za fabriku vakcina u Zemunu, nastavićemo radove na regionalnom vodovodu Makiš-Mladenovac, trenutno priključujemo građane Ritopeka, u martu ćemo priključiti Grocku i Vrčin, a zatim ćemo raspisati u narednih nekoliko dana tender za južni deo Grocke – Kamendol, Umčare, Dražanj, Pudarce kako bismo do 2024. stigli sa regionalnim vodovodom do Mladenovca”.

 

Radojičić: Budžet stabilan, omogućiće dalji razvoj BG

Budžet grada Beograda za sledeću godinu je balansiran, stabilan i omogućiće dalji razvoj prestonice, izjavio je gradonačelnik Zoran Radojičić.

On je na sednici gradskog parlamenta rekao da je gradski budžet za 2022. godinu nastavak dobre politike koju je vodio bivši gradonačelnik Siniša Mali.

„Taj koncept pravljenja budžeta koji je stabilan, odmeren i balansiran je nešto što smo nastavili i ovaj put“, istakao je Radojičić i zahvalio svima koji su učestvovali u kreiranju budžeta.

„Uložen je veliki napor od strane Grada i svih ljudi koji su učestvovali u pravljenju ovog budžeta da imamo budžet koji će omogućiti dalji razvoj Beograda“, rekao je Radojičić.

Posmatrano po oblastima, naveo je da je za saobraćaj i saobraćajnu infrastrukturu opredeljeno 55 milijardi dinara ili 37,33 odsto ukupnog budžeta.

„Osim opremanja Makiškog polja, saobraćajnica u privrednoj zoni na Novom Beogradu je takođe značajan projekat za koji smo opredelili novac. Osim rekonstrukcije Devete gimnazije, tu je i obnova Osnovne škole “Svetislav Golubović Mitraljeta“ u Batajnici, za šta je opredeljeno 278 miliona dinara, kao i Osnovna škola “Stevan Sremac“ u Dobanovcima sa 222 miliona“, rekao je Radojičić.

Naveo je da su i u domenu komunalnih delatnosti opredeljena značajna sredstva – 15 milijardi dinara, a u oblasti socijalne i dečje zaštite 5,5 milijardi dinara.

„Ovo su samo neki od projekta, ali suština je da nastavljamo da radimo i da nastavljamo kontinuitet razvoja Beograda koji je i u prethodnom periodu postojao. Sa velikim optimizmom, bez obzira na ekonomske probleme u svetu i kod nas i epidemiju korona virusa, vrlo hrabro i sa značajnim budžetom ulazimo u sledeću godinu“, zaključio je Radojičić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana