Brnabić: Vučić će u Pragu biti pod baražnom paljbom tanjug

Objavljeno: 05.10.2022. 10:21 Izmenjeno: 07.10.2022. 09:39

Brnabić je dodala da će se na samitu postavljati i pitanje da li su stavovi Srbije u skladu sa evropskim vrednostima.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić na samitu u Pragu imati izuzetno teške sastanke i da će, ako se uzmu u obzir činjenica da Srbija nije uvela sankcije Moskvi, biti sam protiv svih učesnika.

„U Pragu će sigurno biti pod brutalnim napadom i baražnom paljbom, biće izložen pitanjima – zašto nismo uveli sankcije, zasto smo jedini, kakva je naša spoljna politika“, rekla je Brnabić i naglasila da ne bi bila u koži predsednika.

Dodale je da ako samo pomislimo da je Srbija jedina zemlja koja nije uvela sankcije Moskvi, a osudili smo dešavanja u Ukrajini, onda vidimo da će predsednik Vučić tamo biti ne jedan na 27 lidera već sam protiv njih 40.

Brnabić je dodala da će se na samitu postavljati i pitanje da li su stavovi Srbije u skladu sa evropskim vrednostima.

O kakvim evropskim vrednostima pričamo samo ako vidimo njihova obećanja Severnoj Makedoniji, Albaniji, zapitala se.

Prema rečima Brnabić, koristiće sve za brutalne napade na

Srbiju, ali, kako je nagalasila, srećom Vučić uživa veliko poštovanje evropskih lidera.

Predsedica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je uvek tu za nas, da nas čuje, navela je Brnabić.

Podsetila je da je u Japanu imala priliku da razgovara sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, koji joj je rekao da razume da je teško, ali da moli da predsednik Vučić bude u Pragu jer niko tako dobro ne brani i ne obrazlaže poziciju Srbije.

Mišel je naglasio da žele da se evropski put Srbije nastavi, ali da je za njih važno da Vučcih bude na Samitu i obrazloži spoljnu potliku jer je to nesto što svi prate.

Dodala je da je predsednikovo izlaganje značajno jer je onda prijateljima Srbije u EU lakše da brane poziciju Srbije.

Sastanci će kako je ocenila biti izuzetno teški.

„Ne bila mu u koži, nekada se osećate kao crna ovca, … treba mnogo mentalne posvećenosti i energije da branite pozicije Srbije, da kažete sve i ne pokleknete pod pritiskom, da čuvate samostalnost odlučivanja“, rekla je Brnabić.

Brnabić je kazala da su velike sile počele selektivno da primenjuju međunarodno pravo i da ga tumače kako god hoće.

„Na evropskom kontinentu Povelja UN se prelomila na kičmi Srbije“, podsetila je ona i dodala da je NATO agresija na Srbiju čista kao suza i da svaki izgovor koji nađu kao opravdanje govori o njihovoj selektivnoj primeni međunarodnog prava.

Prioritet rešavanje problema, Vlada u ustavnom roku

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da se vlada svakodnevno trudi da obezbedi da u Srbiji tokom zime ne bude restrikcija i da reši brojna teška pitanja, što je, kako je ocenila, mnogo važnije nego da dane koristi samo za formiranje nove vlade, koja će biti oformljena u ustavnim rokovima.

„Sve je to važnije nego da svaki dan koristimo za formiranje nove vlade, mogli ste da birate šta ćete uraditi, šta je važnije“, rekla je Brnabić i ponovila da će Srbija dobiti novu vladu u ustavnim rokovima.

Ocenila je da to što još nema novi kabinet, što je vlada u tehničkom manadatu najviše kritikuju oni analitičari i stručnjaci, koji govore da vlada ništa ne znači, da su „ministri samo pijuni i pudlice u Vučićevom timu“.

Kazala je da je to vrhunski cinizam i da ti isti ljudi treba da kažu da li im je vlada bitna ili nije.

„Radimo danonoćno, pokušavamo da se borimo za glavne prioritete za građane i privredu, da privreda bude konkurentnija od konkurencije u Evropi, da imamo gas, da on bude jeftiniji, da očuvamo samostalno odlučivanje“, rekla je Brnabić gostujucuhi na TV Pink.

U takvoj sitauciji, kako kaže, možete da uradite ili jedno ili drugo.

„Odlučili smo da se spremamo za zimu i sačuvamo Srbiju koja samostlano, nezavisno odlučuje, a da vladu formiramo u skladu sa ustavnim rokovima“, navela je Brnabić i naglasila da najveći deo naših građana to razume.

Veliki uspeh Srbije u digitalizaciji javne uprave

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je veliki uspeh to što se prema izveštaju UN Srbija nalazi među 10 zemalja koje su napredovale u digitalizaciji javne uprave i dodala da će taj rezultat pomoći da naša zemlja privlači investitore.

Brnabić je, na TV Pink, rekla da je zadovoljna što se eUprava Srbije nalazi na 40. mestu od 193 države sveta, prema vrednosti indeksa.

„Kada sam postala deo vlade 2016. godine kao ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu, sećam se da su matične knjige bile u crvenim ogromnim knjigama. Nismo imali ništa od eUprave i nismo imali preduslove da krenemo u taj proces, a to smo promenili za šest godina“, kazala je Brnabić.

Dodala je da je pozicija Srbije unapređena za 18 mesta u poslednje dve godine, dodajući da će taj uspeh pomoći da se privuku investitori.

„Investirori to gledaju, jer indeks korišćenja elektronskih usluga i eUprave u jednoj zemlji pokazuje koliko je ta zemlja transparentna, koliko je javna uprava transparentna koliko se bori prottiv korupcije“, navela je Brnabić.

Premijerka se osvrnula na nedavnu konferenciju o primeni veštačke inteligencije u tradicionalnim industrijama, navodeći da će veštačka inteligencija odrediti uspeh države u privrednom smislu, dodajući da je Srbija u toj oblasti jedan od lidera.

Navela je da je Srbija jedna od 11 zemalja na svetu koja je uvrstila osnove veštačcke inteligencuije u svoj obrazovni program.

„Mi smo bili 26. država koja je usvojila strategiju razvoja veštačke inteligencije i već smo krenuli u primenu“, kazala je Brnabić.

Podsetila je da je prošle godine osnovan Institut za razvoj veštačke inteligencije u kojem radi 30 stručnjaka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 17°C

Pretežno oblačno

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 24°C
Min: 15°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana