Brnabić u Vašingtonu sa članovima američkog Kongresa Tanjug

Objavljeno: 24.07.2018. 19:52 Izmenjeno: 25.07.2018. 07:36

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić doputovala je danas u Vašington, gde nastavlja posetu Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Brnabić je imala više susreta sa članovima američkog Kongresa.

Premijerka se sastala sa kongresmenima Tedom Poom i Emanuelom Kliverom, kopredsedavajućima Srpskog kokusa.

Vasington, 24. jula 2018 - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabic doputovala je danas u Vasington, gde nastavlja posetu Sjedinjenim Americkim Drzavama. Brnabic je imala vise susreta sa clanovima americkog Kongresa. Premijerka se sastala sa kongresmenima Tedom Poom i Emanuelom Kliverom, kopredsedavajuchima Srpskog kokusa. Nakon toga, predsednica vlade razgovarala je sa senatorkom Dzejn Sahin, clanicom Spoljnopolitickog komiteta Senata i Podkomiteta za Evropu. FOTO TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / bb

FOTO TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / bb

Nakon toga, predsednica vlade razgovarala je sa senatorkom Džejn Šahin, članicom Spoljnopolitičkog komiteta Senata i Podkomiteta za Evropu.

Vasington, 24. jula 2018 - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabic doputovala je danas u Vasington, gde nastavlja posetu Sjedinjenim Americkim Drzavama. Brnabic je imala vise susreta sa clanovima americkog Kongresa. Premijerka se sastala sa kongresmenima Tedom Poom i Emanuelom Kliverom, kopredsedavajuchima Srpskog kokusa. Nakon toga, predsednica vlade razgovarala je sa senatorkom Dzejn Sahin, clanicom Spoljnopolitickog komiteta Senata i Podkomiteta za Evropu. FOTO TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / bb

FOTO TANJUG / VLADA REPUBLIKE SRBIJE / bb

Dalje unapređenje odnosa Srbije i SAD u zajedničkom interesu

Predsednica Vlade Ana Brnabić danas je, prvog dana posete Vašingtonu, imala više susreta sa članovima američkog Kongresa, sa kojima je razgovarala o sveukupnim bilateralnim odnosima Srbije i SAD.

Brnabić se sastala sa kongresmenima Tedom Poom i Emanuelom Kliverom, kopredsedavajućima srpskog kongresnog kokusa.

U srdačnom razgovoru, premijerka Brnabić zahvalila se na njihovom angažovanju u Srpskom kokusu i promovisanju i afirmisanju tema i pitanja od značaja za Srbiju.

„Upravo je obeležavanje jubileja, 100 godina od podizanja srpske zastave ispred Bele kuće, potvrda istorijskih veza i prijateljstva naše dve zemlje i dva naroda“, istakla je Brnabić.

U razgovoru je zaključeno da je dalje unapređenje odnosa Srbije i SAD u zajedničkom interesu dve zemlje, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Predsednica Vlade posebno je zahvalila kongresmenu Tedu Pou, koji je kopredsedavajući Srpskog kokusa od januara 2013. godine, na posvećenom angažovanju u unapređenju odnosa dve zemlje.

„Vaša promocija istorijskog partnerstva i savezništva Srbije i SAD u američkom Kongresu i u javnosti, izuzetno je važna za dalje jačanje naših veza“, naglasila je predsednica Vlade.

Ona je zahvalila i kongresmenu Kliveru, koji se kao član američke Komisije za Prvi svetski rat, zalaže za jačanje kulturne i istorijske saradnje.

U susretu sa kongresmenima Poom i Kliverom, razgovaralo se o unapređenju ekonomske saradnje i privlačenju američkih investicija.

Kongresmen Kliver, koji je ranije bio gradonačelnik Kanzas Sitija i tokom osmogodišnjeg mandata ostvario važne rezultate na polju ekonomskog razvoja grada, rekao je da planira posetu Srbiji sa grupom američkih kompanija sa sedištem u Kanzas Sitiju, u cilju jačanja ekonomske i privredne saradnje.

Premijerka Brnabić uputila je poziv kongresmenima Pou i Kliveru, da posete Srbiju do kraja godine.

U nastavku posete, predsednica Vlade Srbije sastala se sa senatorkom Džejn Šahin, članicom Spoljnopolitičkog komiteta Senata i Podkomiteta za Evropu.

U razgovoru sa premijerkom Brnabić, senatorka Šahin je istakla da je region Zapadnog Balkana izuzetno važan za SAD.

Brnabić i Šahin razgovarale su o aktuelnim ekonomskim temama u regionu i podršci koju SAD pružaju Zapadnom Balkanu.

Šahin je naglasila da Sjedinjene Države podržavaju nastavak reformi i stabilnost regiona i njegovu evropsku perspektivu.

„Srbija je zahvalna na podršci SAD u procesu evropskih integracija“, istakla je Brnabić i naglasila da je članstvo u EU ključni spoljnopolitički cilj.

Brnabić se sastala i sa senatorom Džejmsom Rišom, koji je takođe član Spoljnopolitičkog komiteta Senata, a razgovarali su o aktuelnim političkim temama na Zapadnom Balkanu i unapređenju odnosa Sjedinjenih Država i Srbije.

Predsednica Vlade je u razgovoru sa kongresmenima i senatorima, istakla je da je Srbija otvorena za partnerski dijalog sa SAD.

„Posebno želim da istaknem važnost zadržavanja postojećeg obima snaga KFOR na Kosovu i Metohiji, kao i američkog učešća u toj misiji, u cilju zaštite srpske zajednice i očuvanja stabilnosti na Kosovu i Metohiji“, naglasila je Brnabić.

Američki zvanični pozitivno su ocenili angažovanje pripadnika Vojske Srbije u mirovnim misijama pod mandatom UN i EU, kao i saradnju sa NATO u okviru Programa Partnerstvo za mir.

U nastavku posete Vašingtonu, Brnabić će se sastati sa ministrom finansija SAD, Stivenom Mnučinom i sa predsednikom Svetske banke, Džim Jong Kimom.

Predsednica Vlade Srbije biće domaćin svečanosti u Kongresu SAD, u Vašingtonu, koja će se održati povodom obeležavanja jubileja 100.godišnjice podizanja srpske zastave ispred Bele kuće.

Zajedno sa premijerkom, svečanosti će prisustvovati i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana