Brnabić u Skupštini o Predlogu promene Ustava Tanjug

Objavljeno: 07.06.2021. 10:17 Izmenjeno: 08.06.2021. 09:06

Skupština Srbije je dvotrećinskom većinom usvojila predlog za promenu Ustava Republike Srbije u delu koji se tiče pravosuđa

Prethodnih nedelja održana su javna slušanja širom Srbije, o pitanju promene Ustava, koje će biti nastavljena i u narednom periodu.

Očekuje se da poslanici dvotrećinskom većinom daju podršku predlogu o promeni, a da nakon toga skupštinski Odbor za ustavna pitanja napiše tekst, odnosno, predloži amandamane na Ustav, o kojima će se skupština izjašnjavati.

Zatim, u roku od 60 dana, mora da se održi referendum o promeni najvišeg pravnog akta.

Ukoliko bi parlamentarni izbori bili održani kada i beogradski i predsednički, referendum bi u tom slučaju morao da bude održan na jesen, u toku mandata ovog saziva.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić ocenio je ranije da je realno da aktuelni saziv poslanika završi taj posao do kraja.

Premijerka Ana Brnabić poručila je u parlamentu da će promene Ustava u oblasti pravosuđa, koje vode u pravcu evropskih integracija, ali se prvenstveno rade zbog građana, poboljšati kvalitet njihovog života i nada se uspostavljanju šireg društvenog konsenzusa.

Ona je istakla da je Srbija danas pokazala koliko je drugačija zemlja u odnosu na pre, recimo 10 godina, i koliko je postavila visoko standarde u oblasti promene Ustava.

“Nikada do sada nije bilo javnih rasprava, neko je radio na izmenama ustava u zatvorenom krugu, građani su izlazili na referendum bez praktičnog znanja šta se menja i on je bio više nego upitan”, rekla je premijerka.

Sada, kaže Brnabić, ko god da dođe na vlast, ne može ići ispod tog standarda, dakle mora da postoji široka javna rasprava, saglasnost Venecijanske komisije, da i drugi potvrde da je sve urađeno po svetskim i evropskim normama i da građani znaju o čemu odlučuju.

Ona je zahvalila poslanicima zato što su usvojili brojne zakone koji utiču na stanje u oblasti vladavine prava.

Obraćajući se poslanicima, Brnabić je rekla da je promena Ustava veoma važna tema za Vladu Srbije i jedan od tri ključna prioriteta vlade koju vodi.

Podsetila je da su najteže i najzahtevnije ekonomske reforme sprovedene 2014. i 2015. godine i one danas daju rezultate.

Istakla je da se sve reforme koje se sprovode ne rade samo radi evropskih integracija, već pre svega radi poboljšanja kvaliteta života građana Srbije, a u tom smislu, navela je da je važno ojačati vladavinu prava.

U tome su izmene Ustava u oblasti pravosuđa jedna od najvažnijih karika, navela je Brnabić.

Premijerka je detaljno navela šta je sve urađeno u oblasti borbe protiv korupcije, pomenuvši i hapšenje predsednika beogradske opštine Palilula Aleksandra Jovičića, kao i u oblasti bezbednosti novinara, ukazujući da je formirana Radna grupa za bezbednost i zaštitu medija sa kojom se ona jednom mesečno sastaje kako bi proverila stanje.

“Bezbednost i zaštita medija je meni važna, jednom mesečno se sastajem sa to grupom da vidim kakav je napredak napravljen i da vidim šta vlada može da učini”, rekla je premijerka.

Kada je reč o ljudskim pravima, Brnabić podseća da je usvojena Strategija o prevenciji i nasilju prema ženama, da je usvojen zakon o rodnoj ravnopravnosti, navodeći da nadležno ministarstvo i dalje nastavlja svoju ambicioznu agendu.

Sednici prisustvuju i ministarke pravde Maja Popović, evropskih integracija Jadranka Joksimović, ljudskih i manjinskih prava Gordana Čomić, kao i predstavnici pravosuđa.

Na početku sednice, predsednik Skupštine Ivica Dačić obavestio je članove parlamenta da su poslanici SPAS-a Aleksandra Šapića pristupili poslaničkoj grupi SNS.

Skupština Srbije  je dvotrećinskom većim usvojila predlog za promenu Ustava Republike Srbije.

Od ukupno 213 poslanika, za je glasalo 207, protiv tri, uzdržanih je bilo dva, a nije glasao jedan poslanik.

Premijerka Ana Brnabić je uoči glasanja zahvalila poslanicima na dobroj debati i konstrukitvnim savetima i dodala da će vlada i dalje biti prisutna kroz Odbor za ustavna pitanja i zakonodastvo da nastavi rad na amandmanima.

Ona je istakla da je potrebno da se postigne društveni konsenzus, dodajući da je reč o par ekselans nacionalnom pitanju.

„Moramo da se vodimo i društvenim konsenzusom, ali i da građani dobiju efikasno pravosuđe kakvo odgovara potrebama jedne savremene moderne zemlje i demokratije, što će nam omogućiti i brži i bolji ekonomski rast, vladavinu prava, ali i dostižnu pravdu“, rekla je Brnabić.

Ocenila je da je promena Ustava ogorman iskorak u pravom smeru za vladavinu prava i državu uopšte.

Nakon što je skupština večeras usvojila predlog za promenu Ustava, sledi rad na amandmanima, odnosno tekstu za promenu Ustava koji se tiče pravosuđa, a nakon toga ponovo izjašnjavanje u parlamentu, pa referendum na kojem će se građani izjašnjavati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana