Brnabić: Digitalizacija i obrazovanje prioriteti Vlade Srbije Tanjug

Objavljeno: 22.01.2018. 12:04 Izmenjeno: 22.01.2018. 19:20

Digitalizacija i obrazovanje ostaju prioriteti Vlade Srbije, a inovacije i kreativne industrije naša razvojna šansa, rekla je danas premijerka Ana Brnabić govoreći na konferenciji “Digital, Life, Desing” koja se od 20. do 22. januara održava u Minhenu.

Brnabić je, na jednoj od najznačajnijih inovativnih konferencija u Evropi, predstavila iskustva Srbije u oblasti digitalizacije i način na koji digitalizacija i IT menjaju Srbiju danas, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

„Srbija je zemlja sa mnogo talenata i ljudima koji imaju potencijal da stvaraju. Kada je digitalna revolucija započeta, naši mladi ljudi su krenuli u susret promenama koje ona nosi, nisu se plašili izazova i rizika i uspeli su da naprave dobre priče i kompanije koje su danas međunarodno priznate i uspešne“, istakla je Brnabić na početku izlaganja.

Ona je rekla da zato danas Srbiju može da predstavi kroz „Nordeus“ koji je osmislio igricu koja ima više od 170 miliona korisnika, „Seven Bridžis Dženomiks“ koji je proglašen za jednu od 50 najpametnijih kompanija na svetu, Start It centre koji edukuju preduzetnike kako da naprave održiv biznis, ”Bio Sens” institut, koji je lider u oblasti digitalne poljoprivrede.

Premijerka je naglasila da „država želi da da snažniju podršku potencijalima koji već postoje, kako bi se kreiranjem snažnijeg eko sistema omogućio brži rast IT indsutrije, koja može imati veliki uticaj na dugoročan rast cele ekonomije u narednim godinama“.

Brnabić je govorila o inovacijama i kreativnosti kao osnovama nacionalnog identiteta i važnosti njihove snažnije upotrebe u svrhe kulturne diplomatije.

„Imamo sjajno kulturno i umetničko nasleđe, koje kroz jačanje kreativnih industrija možemo da nadogradimo i kreiramo nacionalni brend koji će biti prepoznatljiv u svetu”, izjavila je predsednica Vlade Srbije.

Kreativne i digitalne industrije, kako je rekla Brnabić, mogu biti ekonomski i društveni pokretači Srbije.

„Vlada koju ja predvodim, ponosna je što Srbija ima svoje lokalne heroje koji su postali brendovi van granica Srbije i koji su već doprineli da Srbija danas izgleda drugačije”, istakla je Brnabić.

„Ponosna sam što je Srbija napravila poznate i prestižne festivale poput Egzita, Guče, BITEF-a.”

Zaključujući izlaganje, Brnabić je rekla da će Vlada raditi na povezivanju kreativnosti i kulture sa tehnologijom, digitalizacijom i inovacijama, jer su to naše razvojne šanse.

Govor predsednice Vlade Ane Brnabić na konferenciji, najavila je dr Beate Merk, državna ministarka za evropske poslove i regionalne odnose Bavarske, a premijerka Brnabić nakon izlaganja dobila je najveći aplauz učesnika konferencije, navodi se u saopštenju.

Konferencija „Digital, Life, Design“ po oceni čuvenog britanskog magazina „Ekonomist“ , jedna je od dve najvažnije inovativne konferencije u Evropi.

Konferencija u Minhenu održava se neposredno pre Svetskog ekonomskog foruma u Davosu. Okuplja oko 150 govornika i više od 800 učesnika po pozivu iz celog sveta. Konferenciju prati više od 200 novinara vodećih evropskih i svetskih medija.

Predsednica Vlade Srbije, juče se videla sa generalnim direktorima kompanija Kontinental i Simens sa kojima je razgovarala o nastavku i produblJivanju saradnje. Predsednika Dojče Telekoma pozvala je da poseti Srbiju i razmotri mogućnosti za dalju saradnju.

 

 

Srbija među retkima koji su prepoznali značaj digitalizacije

Srbija je prepoznata kao jedna od retkih zemalja u Evropi i svetu koja je uvidela da je digitalizacija trend koji će u potpunosti promeniti ekonomiju, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić na početku posetu Minhenu.

„Velika je čast što je Srbija pozvana da predstavi planove za budućnost i ono što je urađeno u oblasti digitalizacije na jednoj od najvažnijih konferenciji u oblasti digitalizcaije i inovacija. Jedini sam premijer iz takve zemlje koji je prisutan u Minhenu“, istakla je Brnabićeva.

Premijerka je navela da se sastala da predsednicima nemačkih kompanija „Dojče telekom“, „Kontinental“ i „Simens“, kao i sa predstavnicima kompanije „Goldman saks“ s kojima je, kako kaže, razgovarala o nastavku i produbljivanju saradnje.

„Kompanije ‘Kontinental’ i ‘Simens’ su prominentno prisutne u Srbiji, a pozvala sam i predsednika ‘Dojče telekoma’ da poseti Srbiju i da razmotrimo mogućnosti za dalju saradnju. Takođe, upoznala sam i ljude iz Amerike i američkih medija koji se bave digitalizacijom i razgovarali smo o tome da Srbija prezentuje u Americi svoje potencijale za razvoj u ovoj oblasti“, rekla je Brnabićeva.

Predsednica vlade je prvog dana konferencije bila gost na sastanku govornika jedne od vodećih evropskih inovativnih konferencija, koja okuplja oko 150 govornika i više od 800 učesnika po pozivu iz celog sveta, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana