Brnabić: Implementirali smo 54 preporuke ODIHR-a, bivša vlast nijednu tanjug

Objavljeno: 01.04.2024. 17:06 Izmenjeno: 01.04.2024. 17:08

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Srbija od 2019. do 2023. godine implementirala 54 preporuke ODIHR-a, formirala jedinstveni birački spisak koji je povezan sa centralnim registrom stanovništva, a bivša vlast koja je sada u opoziciji nije implementirala nijednu preporuku. Brnabić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije zahvalila predstavnicima opozicije koji […]

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Srbija od 2019. do 2023. godine implementirala 54 preporuke ODIHR-a, formirala jedinstveni birački spisak koji je povezan sa centralnim registrom stanovništva, a bivša vlast koja je sada u opoziciji nije implementirala nijednu preporuku. Brnabić je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije zahvalila predstavnicima opozicije koji su se, kako je rekla, konačno nakon nekoliko poziva odazvali pozivu za današnji Kolegijum na čijem je dnevnom redu bila tema koja se odnosila na poboljšanje izbornih uslova i preporuka ODIHR-a. Ona je podsetila da ODIHR posmatra izbore u Srbiji od 1997. godine i da od tada nakon svakih izbora daje preporuke za poboljšanje izbornih uslova kao u svim zemljama gde su pozvani da posmatraju izbore. „Najveći broj ljudi sa kojima smo sedeli su u svojoj desetogodišnjoj vladavini dobijali preporuke ODIHR-a koje ih ni najmanje nisu zanimale dok su bili vlast i da na bilo koji način unaprede izborne uslove“, rekla je Brnabić i podsetila da tadašnja vlast nije formirala ni jedinstveni birački spisak. Brnabić je ocenila i da je dolazak opozicije pokazatelj zrelosti i odgovornosti za koji će se, kako kaže, „uhvatiti“ kako bi se nastavio dijalog.

Predsednik poslaničkog klupa Zeleno-levog fronta Radomir Lazović izjavio je da nije bilo dogovora na Kolegijumu, na kome se u Skupštini Srbije raspravljalo o primeni preporuka ODIHR-a. Lazović je, na konferenciji za novinare u holu Skupštini Srbije, rekao da je opozicija na Kolegijumu iznela tri ključna zahteva, kojima se traži formiranje nezavisne komisije koja bi izvršila reviziju biračkog spiska pre novih izbora, da javni servis bude dostupan svim učesnicima izbora i da beogradski izbori budu održani istog dana sa lokalnim. Lazović je rekao da su dali rok vlastima do srede da ispune sva tri uslove, i poručio da neće pristati na, kako je rekao, novu izbornu krađu. Šef poslaničke grupe Novi DSS Miloš Jovanović poručio je da je opozicija, bez obzira na ideološke razlike, potpuno jednoglasna da se moraju izboriti za fer izborne uslove.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana