Brnabić i Mali o prodaji državnog udela u Komercijalnoj banci Tanjug

Objavljeno: 27.06.2019. 17:58 Izmenjeno: 27.06.2019. 17:58

Premijerka Ana Brnabić i ministar finansija Siniša Mali odgovarali su  u Skupštini Srbije na pitanja o prodaji udela države u Komercijalnoj banci. 

“Nije nam ostavljen veliki prostor za manevre, jer je 2011.godine potpisan Sporazum sa međunarodnim finansijskim isntitucijama o tome da oni ulaze u vlasništvo Komercijalne banke, ali da imaju “put opciju“ koju mogu da aktiviraju ako to ne učinimo”, rekla je Brnabić.

Kako je rekla, “put opcija” nije “nimalo slatka” i u interesu Srbije, ali je ona predviđena sporazumom iz 2011. godine, kada je, kaže, neko doneo odluku o privatizaciji Komercijalne banke.

“Možete sada da pričate sa tim ljudima, ali mi ponovo nalazimo najbolji način da izađemo iz te situacije, tako da obezbedimo najbolje moguće funkcionisanje Komercijalne banke, stabilnost Srbije i kredibilitet”, rekla je ona.

Mali je rekao da će država novac od prodaje svog udela u Komercijalnoj banci iskoristiti za podizanje kvaliiteta života i bolji standard građana.

On je u Skupštini Srbije podsetio da je država nedavno izašla iz Jubmes banke, a poručio je da će Poštanska štedionica ostati u državnom vlasništvu.

“Mi smo pre mesec i po dana izašli iz suvlasništva u Jubmes banci. To ćemo uraditi i sa Komercijalnom bankom, a novac koji zaradimo ćemo uložiti u izgradnju bolje infrastrukture, u nove auto-puteve, u podršku mladima za zapošljavanje. Ulagaćemo i dalje u obrazovanje, socijalnu zaštitu, sve što je obaveza države da podigne kvalitet života i standard”, istakao je Mali

Odgovarajući na pitanje poslanika “Pokret za spas Srbije – Nova Srbija” Ðorđa Vukadinovića o prodaji Komercijalne banke, Mali je objasnio da se njena privatizacija dogodila 2011. godine, i da je od tada država suvlasnik sa 43 odsto, dok su većinski vlasnici mali akcionari i četiri fonda.

On je dodao da se udeo u Komercijalnoj banci prodaje na osnovu sporazuma koji je potpisan 2011. godine, navodeći da ozbiljna država mora da poštuje potpisano, iako se možda sa tim ne slaže.

Mali je podsetio da je “put opcija” loša stvar za državu, jer, kako je naveo, unapred garantuje poznatu vrednost, bez obzira na pravu vrednost na tržištu.

“Proces pronalaženja stretškog partnera za Komercijalnu banku je deo reformskog procesa koji radimo, s jedne strane zajedno sa MMF-om, a s druge strane radi se na tome da povećamo konkurentost na našem bankarskom tržištu”, rekao je Mali.

Ministarstvo finansija, će kaže Mali, do kraja godine predložiti skupštini da usvoji set zakona koji se odnose na unapređenje funkcionisanja i rasta tržišta kapitala u Srbiji.

Pored toga, predložiće novi zakon o investicionim fondovima, o alternativnim fondovima, ali i izmene i dopune Zakona o finansijskim tržištima koji će podrazumevati poreske podsticaje za unapređenje tog tržišta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana