Brnabić: Građani fenomenalno prihvatili digitalizaciju Tanjug

Objavljeno: 17.12.2021. 11:56 Izmenjeno: 20.12.2021. 13:31

Portal e-konsultacije, putem kojeg građani mogu da učestvuju u svim fazama donošenja propisa, počeo je da radi, a premijerka Ana Brnabić poručila je da je ponosna i da se bez građana, koji su, kako kaže, fenomenalno prihvatili digitalizaciju, ne bi mogli postići takvi rezultati

„Napravili smo e-upravu, imamo još mnogo toga da radimo, ali kada sam pričala o e-upravi kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave smejali su mi se, a sada se matičnih knjiga u papirima niko ne seća“, rekla je Brnabić za TV Pink.

Ona je rekla da sada roditelji bebu mogu da prijave za 10 minuta u porodilištu, a može se, kaže, dobiti elektronski recept umesto da se ide kod lekara.

„I pre nego što stignete kući, dobijete izvod iz matične knjige rođenih, karticu zdravstvenog osiguranja i izvod iz državljanstva. Samo vas pitaju u porodilištu da li želite roditeljski dodatak i vama stigne sms da će na vaš račun u narednih 45 dana biti uplaćen roditeljski dodatak“, navela je Brnabić.

Premijerka je kazala i da građanima više ne trebaju izvodi iz matične knige rođenih, zato što je uvedena automatska razmena podataka između organa državne uprave.

„Kada sam postala ministar za državnu upravu, imali smo matične knjige u knjigama i tada su poslodavci imali markice da lepe, ali toga se više niko ne seća, a bilo je 2016. godine“, rekla je Brnabić.

Istakla je i da je zahvaljujući e-upravi, od juna 2017. godine, kada je uvedena elektronska razmena podataka, spaseno od štampe više od 2,8 miliona papira, što je 28.000 odraslih stabala.

„Sada meni spočitavaju zelenu agendu, neko ko je držao matične knjige u papirnom obliku i tražio od građana da na šest meseci vade izvod da su rođeni“, rekla je Brnabić.

Premijerka se osvrnula i na podatke generalnog Sekretarijata vlade koji ukazuju da je u sadašnjoj vladi usvojeno četiri odsto zakona po hitnoj proceduri, dok je od jula 2008. do 2012. godine, u mandatu Mirka Cvetkovića, usvojen 61 odsto zakona po hitnoj proceduri.

Ona je navela i da je tada 15 odsto usvojenih zakona bilo na javnim raspravama, dok je sada 52,6 odsto zakona išlo na javnu raspravu, što je, kaže, katastrofa.

„Za mene kao predsednicu vlade to je katastrofa, bila sam poražena tim podatkom“, naglasila je Brnabić i dodala, međutim, da danas više od pola zakona ide na „pravu ozbiljnu raspravu“.

Ukazuje da danas svi zakoni moraju da prođu kroz konsultacije, te da postoji mehanizam gde građani mogu da učestvuju i pre nego što predlog zakona bude završen.

„Zaista sam ponosna i naši građani su digitalizaciju fenomalno prihvatili, bez njih ne bismo mogli da uradimo sve ono što smo uradili u elektronskoj upravi, ali moramo mnogo više da radimo“, istakla je Brnabić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana