Britanski lekar operisao troje dece sa teškim srčanim manama Tanjug

Objavljeno: 23.01.2018. 17:12 Izmenjeno: 23.01.2018. 19:29

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj britanski kardiohirurg profesor Martin Kostolny juče i danas obavio je kompleksne kardiohirurške intervencije kod tri pacijenta.

 

Kostolny je šesti put u Beogradu gde sa lekarima iz Tiršove obavlja najkomplikovanije operacije na srcu.

Republički fond za zdravstveno osiguranje nastavlja i ove godine da dovodi lekare iz prestižnih svetskih klinika kako bi lečili bolesnu decu u Srbiji, ali i obučavali domaće lekare da samostalno rade takve procedure.

Načelnik kardiohirurgije u Tiršovoj dr Slobodan Ilić kaže da je reč o najkomlikovanijim operacijama na srcu koje traju i po nekoliko sati.

„Metoda koju profesor Kostolny primenjuje je u ovom trenutku najbolja, nema anikonkulantne terapije, rezultati su odlični u smislu funkcionalnog statusa pacijenta“, rekao je Ilić.

 

Kostolny je pohvalio kardiohirurški tim u Tiršovoj i naglasio da su veoma uigran tim, da rade veliki broj operacija sa dobrim rezultatima.

Posebno je ponosan što operacije radi sa njima i što će nakon njegovog povratka u London lekari u Tiršovoj moći samostalno da rade komplikovane operacije na srcu.

Direktor Tiršove Zoran Radojičić kaže da pacijenti sa teškim srčanim manama često pod pritiskom javnosti odlaze u inostranstvo na operacije i dodaje da su posete stručnjaka iz inostranstva bolji put za rešavanje tih zdravstvenih problema.

Podseća da takve operacije u inostranstvu koštaju i do 100.000 evra, da se na taj način pravi velika ušteda u zdravstvenoj kasi.

„Najznačajne je što su naši pacijenti dobili najbolji mogući način lečenja u ovom trenutku koji postoji u svetu zahvaljujući profesoru i našem timu“, naglasio je Radojičić.

 

Dolazak najboljih svetskih lekara, kako kaže, važan je i zbog edukacije mladih lekara, koji imaju priliku da uče od najboljih.

Ministarstvo zdravlja i RFZO i ove godine nastavljaju dovođenje inostranih stručnjaka kako bi domaći lekari sticali nova znanja, osiguranici lečeni u svojoj zemlji, a postiže se i velika ušteda novca koji može biti preusmeren za lečenje drugih pacijenata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana