Vujović: Kako da pokrenemo motore privrednog rasta? Tanjug

Objavljeno: 23.01.2018. 17:02 Izmenjeno: 23.01.2018. 17:04

Ministar finansija Dušan Vujović poručio je danas da treba da se fokusiramo na oblasti koje će u budućnosti imati neverovatnu stopu rasta i da podržimo stvari iz oblasti digitalne ekonomije.

Naglasio je da ne treba da se vraćamo u prošlost i zanosimo idejom da je udeo industrije u BDP-u potrebno povećati na 60 odsto.

„Svi se vraćaju u prošlost i kažu da treba da podignemo industriju na 60 posto BDP-a. To što ta industrija ne može da se vrati na 60 odsto je više nego očigledno, po tehnologiji, po organizaciji i po konkurentnosti“, izjavio je Vujović na prvom Business Lunch-u u organizaciji AFA ženske mreže.

AFA1

U vodećim zemljama sveta, koje su industrijski giganti, poput Kine, SAD, regiona Zapadne Evrope, učešće industrije u BDP-u je, prema rečima Vujovića, svega 20 do 30 posto.

„To znači da najveći industrijski giganti nisu ni blizu te cifre koju mi imamo u glavi kao ideju“, izjavio je ministar.

Prema njegovim rečima, kvalitetne vredne savremene usluge su te koje imaju vodeću ulogu u BDP-u.

„To nisu pravnici koji obmanjuju klijente, već pravnici, inženjeri, doktori i ostali koju pružaju najvažnije usluge“, poručio je Vujović.

Ministar je naveo i da, osim infrastrukture u koju Vlada Srbije ulaže, privodi se kraju i program ekonomskih reformi poznatiji kao ERP, kojim je predviđena reforma poreske uprave i reforma načina upravljanja javnim finansijama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 24°C

Pretežno vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 20°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana