Borelj:Nadamo se novoj rundi dijaloga Beograda i Priština do kraja 2021. Tanjug

Objavljeno: 15.11.2021. 19:58 Izmenjeno: 16.11.2021. 10:47

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je  da bi do kraja godine trebalo da se održi još jedna runda pregovora između Beograda i Prištine u Briselu, kao i da Unija očekuje od dve strane da potpuno poštuju ranije dogovorene sporazume

Foto: Tanjug (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)

„Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, očekujemo da Srbija i Kosovo potpuno poštuju ranije dogovorene sporazume, da naprave brz napredak u normalizaciji odnosa. Imaćemo, nadam se, još dijalog između Beograda i Prištine na visokom nivou u Briselu do kraja godine“, kazao je Borelj novinarima posle sastanka šefova diplomatije zemalja EU na kojem su učestvovali i partneri iz istočne Evrope.

On je pozvao lidere obe strane da se odazovu njegovom pozivu za dijalog.

Borelj je naglasio da se „podrazumeva da, ukoliko države Zapadnog Balkana žele da budu članice EU, moraju da dele iste poglede kao EU“.

„Dakle, trebalo bi da gledaju na svet isto kao i mi, da dele poglede, analize, razgovaraju…Ne moraju slepo da se slažu sa nama, ali mi želimo da usko sarađujemo. Biće im lakše kada vide kakav je naš pogled na svet, da se usklade sa time“, naveo je Borelj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Sreda
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana