Đurđic, slava Studija B Studio B

Objavljeno: 16.11.2021. 09:36 Izmenjeno: 17.11.2021. 10:53

Pravoslavni vernici obeležavaju praznik prenosa moštiju Svetog Georgija, dan koji je u narodu poznat kao Đurđic. To je i tradicionalna slava Studija B, koju je naša televizija ove godine prvi put proslavila u novim redakcijskim prostorijama u Zemunu, ali sa poštovanjem pravca u kome smo uvek išli: da služimo našim građanima, rekla je direktorka Ivana Vučićević.

Đurđic je jedna od najčešćih slava kod Srba, ali i slava koju Beograđani uvek prepoznaju i kao slavu Studija B koji je u svojoj dugoj istoriji uvek služio i služi građanima. Zato je Studio B slavu Đurđic uvek proslavljao u duhu zajedništva i hrišćanske ljubavi.

Nakon sečenja slavskog kolača,  u svojoj besedi jerej Aleksandar Tanacković je ukazao na važnost da svi hodamo Hristovim stopama i sledimo novozavetan zapovesti, baš kao i velikomučenik Sveti Georgije.

On je još jednom podsetio da su zemaljske vrednosti prolazne, kratkotrajne, a one večne su vrednosti našeg spasitelja koje treba da prepoznamo kod sebe, ali i kod drugih.

Studio B, kako je to oduvek bilo u njegovoj istoriji, i dalje služi građanima ovog grada, i tako će i ostati, rekla je direktorka Ivana Vučićević.

Televizija Studio B je počela u kontinuitetu da emituje program baš 16. novembra 1990., na slavu Đurđic, iako je prethodno bilo pokušaja emitovanja programa, ali uz česta ometanja signala i isključenja  predajnika, od strane vlasti.

Svetog Georgija, odnosno Đorđa, crkva pominje kao velikomučenika i borca za hrišćanstvo. Odbio je poslušnost caru Dioklecijanu, velikom progonitelju hrišćana, izjavivši da se ne plaši da umre za svoju veru, pa je pogubljen 303. godine.

Propovedao je novozavetnu veru i, po predanju, čak je i carevu ženu Aleksandru uspeo da preobrati u hrišćanstvo.Oboje su osuđeni na smrt odsecanjem glave, a predanje kaže da je carica preminula pre izvršenja carske naredbe.

Na ovaj dan praznuje se prenos moštiju Svetog Georgija iz Nikomidije u grad Lidu palestinsku, po ličnoj želji svetitelja. U vreme cara Konstantina, pobožni hrišćani sazidali su prelep hram posvećen Svetom Đorđu u Lidi, gde su položene mošti svetitelja.

U našem narodu svetac se slavi dva puta godišnje. Po nepisanom pravilu, oni koji slave današnji Đurđic, za slavsku ikonu uzimaju onu na kojoj svetac stoji, sa mačem ili kopljem u desnoj ruci. Oni koji slave Đurđevdan, 6. maja, za slavsku ikonu koriste onu na kojoj je Sveti Đorđe prikazan na konju kako probada aždaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno oblačno

Nedelja
Pljusak

Max: 14°C
Min: 11°C

Pljusak

Vremenska prognoza za 5 dana