Borelj: Izrael ima pravo da se brani, ali proporcionalno Tanjug

Objavljeno: 18.05.2021. 20:06 Izmenjeno: 18.05.2021. 20:57

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, osudio je raketiranje izraelske teritorije od strane Hamasa i podržao pravo Izraela da se brani „proporcionalno i u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom“.

foto (Olivier Hoslet, Pool via AP)Tanjug

Borelj je, posle vanredne video konfrencije ministra spoljnih poslova EU, koju je sazvao zbog eskalacije nasilja između Izraela i Palestinaca, naglasio da je 26 od 27 država članica podržalo ”opšti stav” u kontekstu krize za koju je ocenjeno da je najgora kriza u Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama još od 2014. godine.

”Prioritet je trenutni prestanka nasilja i zaustavljanje vojnih aktivnosti kako bi se zaštitili civili i omogućilo dopremanje humanitarne pomoći Gazi”, kaže Borelj.

On dodaje da je nasilje koje se događa poslednjih dana u pojasu Gaze dovelo do velikog broja civilnih žrtava, među kojima ima mnogo žena i dece, i naglašava da je to neprihvatljivo.

”Izrael i Palestina imaju pravo na bezbednost, a to zatheva pravo političko rešenje”, navodi Borelj.

Šef diplomatije EU je naveo da je pored osnovnog prioriteta, prekida nasilja, neophodno krenuti u uspostavljnje političkog dijaloga, povratak poveranja i ”potencijalno pokretanje mirovnog procesa koji je dugo u blokadi”.

Borelj je ukazao na pojačani angažaman EU u cilju prekida vojnih dejstava i povratka dijalogu i naglasio da će se na tome raditi zajedno sa novom adminsitracjom u Vašingtonu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana