Bogojavljenski krst na Adi Ciganliji u rukama Save Stankovića Tanjug,Studio B

Objavljeno: 19.01.2018. 13:46 Izmenjeno: 19.01.2018. 22:42

Najhrabriji Beograđani plivali su danas za Časni krst, pored drugih mesta i na Adi Ciganliji, a najbrži među njima bio je dvadesetjednogodišnji pripadnik Vojne akademije Sava Stanković.

 foto cukarica.rs

„Za krst časni i slobodu slavnu, a pobedu posvećujem svojoj porodici“, rekao je Sava nakon plivanja.

On je bio najbrži od 54 plivača, a ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je na današnjoj manifestaciji predstavljao Vladu Srbije, kaže da je ponosan na njega, kao i na sve ostale koji su plivali za najveće srpske vrednosti. Vulin je zahvalio i roditeljima koji su doveli decu jer, kako je rekao, „ovo je Srbija koju treba da vide“. „Deci treba da se prikaže ovakva Srbija – kakva i treba da bude i kakvoj se nadamo. Najbolji među nama danas plivaju za slobodu i čast“, poručio je Vulin.

Neposredno pre plivanja episkop moravički Antonije je preneo blagoslove patrijarha Irineja i održao bogojavljensku besedu, a zatim je pušteno sedam golubica koje simbolizuju sedam svetih tajni i koje su svojim letom „poslale poruku mira“.

Obeležavanje Bogojavljenja i tradicionalno, jubilarno 20. plivanje za Časni krst na Adi Ciganliji održano je u organizaciji sveštenstva Hrama Svetog Ðorda, opštine Čukarica i „Ade Ciganlije“.

Liturgija u Hramu Svetog Ðorđa na Banovom brdu počela u 8.30 sati, a litija je pošla u 11.00 ispred Hrama Sv. Ðorda odakle je stigla na Adu Ciganliju, gde se u 11.30, na svečanom splavu, kod restorana „Jezero“, održala tradicionalna molitva na jezeru.

Trku za Časni krst je plivalo 54 takmičara, pripadnika Vojne akademije, Žandarmerije, SVIBOR-a i građanstva.

Plivanje za krst organizovano je i u drugim gradovima u Srbiji. Proslava velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja i tradicionalno plivanje za časni krst, održano je i u Ćupriji, Velikoj Moravi, kraj mosta na regionalnom putu Jagodina- Ćuprija-Paraćin i Bagrdanskom jezeru kod Jagodine, Sremskoj Kamenici….

Bogojavljenje je hrišćanski praznik kojim se obeležava uspomena na Hristovo krštenje na reci Jordan i javljanje Boga u vidu goluba i glasa: „Ovo je sin moj i njega poslušajte“.

Pliva se 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Reč je o jednom od 15 najvećih hrišćanskih praznika, a tog dana u svim crkvama i hramovima se osvećuje voda koju narod uzima i nosi kućama, jer se veruje da ima duhovna i lekovita svojstva.

Predviđeno je da plivači koji učestvuju u Bogojavljenskoj trci ne mogu da imaju manje od 18 i više od 50 godina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana