Bivalentna vakcina od ponedeljka dostupna građanima Srbije studio b

Objavljeno: 23.12.2022. 09:55 Izmenjeno: 23.12.2022. 09:55

Vakcina se od ponedeljka može primiti u svim domovima zdravlja i u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Bivalentna vakcina protiv COVID 19 proizvođača „Moderna“, biće od ponedeljka, 26. decembra 2022. godine, dostupna građanima Republike Srbije, na vakcinalnim punktovima domova zdravlja. U toku je distribucija vakcina prema institutima i zavodima za javno zdravlje.

Bivalentna vakcina, Spikevax bivalent Original/Omicron BA.1, bazirana je na tehnologiji RNK vakcine i sadrži originalni, vuhanski soj i modifikovani BA.1 omikron soj.  Ova vakcina se može primeniti isključivo kao buster doza, kod prethodno vakcinisanih lica, bez obzira na to koju su vrstu vakcine prethodno primili, uzrasta 12 godina i starijih.

Prema preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, bivalentna vakcina protiv COVID 19 se može primeniti, kao buster doza, kod osoba uzrasta 12 godina i starijih, a koje su ranije vakcinisane protiv COVID 19, odnosno koje su primile primarnu seriju vakcine (dve doze), ili koje su dodatno primile jednu, ili više buster doza vakcine protiv COVID 19.

Uslov za vakcinaciju bivalentnom vakcinom je da je prošlo najmanje tri meseca od primanja poslednje doze vakcine protiv COVID 19, ili najmanje 3 meseca od preležane COVID 19 infekcije kod potpuno vakcinisanih osoba.

Bivalentna vakcina kao buster doza se naročito preporučuje kod:

·       osoba starijih od 50 godina;

·       osoba sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama;

·       osoba sa komorbiditetima;

·       korisnika i zaposlenih u domovima za stara lica;

·       zaposlenih u zdravstvenim ustanovama.

 

Vakcina se od ponedeljka može primiti u svim domovima zdravlja i u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

 

2 Responses to “Bivalentna vakcina od ponedeljka dostupna građanima Srbije”

  1. Sredoje каже:

    Imam 71 godinu, vakcinisan sa dve kineske i dve fajzerove vakcine. Da li treba da se vakcinišem i bivalentnom?
    Hvala!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana