Birači sa KiM glasaće u Kuršumliji,Tutinu,Bujanovcu i Raškoj

Objavljeno: 24.03.2022. 19:48 Izmenjeno: 24.03.2022. 19:52

Republička izborna komisija je razgovarala o udaljenosti birača od biračkih mesta i zaključeno je da je najbolje rešenje da birači glasaju na biračkom mestu koje je najmanje udaljeno od opštine u kojoj žive.

Republička izborna komisija odlučila je  da birači sa Kosova i Metohije, na parlamentarnim i predsedničkim izborima 3. aprila, glasaju u četiri opštine centralne Srbije – Tutin, Raška, Kuršumlija i Bujanovac.

Komisija je na 45. sednici razmatrala o donošenju odluke o načinu na koji će birači sa teritorije Kosovo i Metohije moći da ostvare svoje aktivno biračko pravo.

Predsednik RIK Vladimir Dimitrijević je rekao da je Kancelarija za KiM blagovremeno obavestila Misiju OEBS-a o održavanju izbora u Srbiji i zahtevala pomoć da se izbori neometano održe, ali da su predstavnici privremenih institucija samouprava u Prištini odbili saradnju, kako sa Misijom OEBS-a, tako i da podrže održavanje izbora u našoj autonomnoj pokrajni.

Dimitrijević je objasnio da je, zbog toga, jedini način da Srbi sa KiM ostvare svoje biračko pravo, da se glasanje održi na teritoriji opština u centralnoj Srbiji – Tutin, Raška, Kuršumlija i Bujanovac, po sličnom principu kako je to bilo organizovano za referendum.

Na sednici je rečeno da je obaveštavanje birača o načinu glasanja na sebe preuzela „Pošta Srbije“ i da je u toku uručivanje obaveštenja, kao i da će taj proces biti završen najmanje pet dana pre početka izbora.

Republička izborna komisija donela je odluku da pruži svu neophodnu tehničku podršku kako bi birači sa KiM mogli da izađu na izbore.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana