Beograd i Kairo nastavljaju tradicionalno dobre odnose Beoinfo

Objavljeno: 14.12.2021. 12:38 Izmenjeno: 14.12.2021. 12:38

Gradonačelnik Radojičić sa ambasadorom Egipta na koncertu Mohameda Šamsa.

foto Beoinfo

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić i ambasador Arapske Republike Egipat Amir Aguvejli bili su domaćini na koncertu egipatskog pijaniste Mohameda Šamsa u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Renomirani svetski pijanista, koji godinama živi i radi u Njujorku, održao je juče koncert na kome je beogradskoj publici, pred kojom je premijerno nastupio, darovao impresivnu izvedbu repertoara sa delima Baha, Šuberta, Šopena i egipatskih kompozitora.

– Želim da zahvalim njegovoj ekselenciji, ambasadoru Aguvejliju na organizaciji ovog divnog koncerta i svemu što je uradio na jačanju tradicionalno dobrih odnosa ne samo između dve zemlje, Srbije i Egipta, već i Beograda i Kaira tokom svog četvorogodišnjeg mandata. Ovaj koncert jeste na neki način oproštaj ambasadora Aguvejlija od Beograda, ali to ne znači da i u budućnosti nećemo pozivati jedni druge i nastaviti odličnu saradnju u brojnim domenima, posebno u kulturi i turizmu, kao i u decenijama do sada – istakao je gradonačelnik Radojičić.

Gradonačelnik je dodao da je kulturni život veoma važan za naš grad.

– U nekoliko navrata beogradskoj publici uspeli smo da predstavimo sjajne egipatske umetnike, kao što to činimo i večeras. Siguran sam da ćemo to nastaviti i u narednom periodu, te da će i srpski umetnici predstavljati našu kulturu u Egiptu. Beograd je oduvek bio grad koji je rado dočekivao goste iz svih zemalja, a naročito nama bliskih zemalja, poput Egipta. Zahvaljujem i direktorki Kolarčeve zadužbine, gospođi Dimitrijević, na tome što je omogućila da se ovaj koncert održi u ovom čuvenom zdanju – zaključio je Radojičić.

Prema rečima ambasadora Aguvejlija, koncert je ujedno bio i prilika da se podsetimo srpsko-egipatskog prijateljstva dugog 113 godina.

Ambasador je najavio i da će krajem januara u Šarm el Šeiku biti organizovana Nedelja srpske kulture i pozvao sve da posete Egipat.

Koncertu je prisustvovala i supruga predsednika Republike Srbije Tamara Vučić, kao i više od dvadeset ambasadora diplomatskog kora u Beogradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana