Sinod o pitanjima SPC i Srba u SAD Tanjug

Objavljeno: 14.12.2021. 13:06 Izmenjeno: 14.12.2021. 13:06

Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve saopštio da je sa žaljenjem konstatovao da, ni posle pet godina od požara i novčanih sredstava uloženih u obnovu, hram Svetoga Save u Njujorku nije osposobljen ni za bogosluženja na velike praznike.

Sinod je zaključio da je neophodno da se, bez odlaganja, među njujorške Srbe što pre vrate mir, poverenje i jedinstvo i da se u bratskoj ljubavi obnovi crkva koja je posvećena duhovnom ocu Svetome Savi.

Sinod je pozvao Srbe u Americi da, kao i do sada, revnosno čuvaju svoju pravoslavnu veru, svetinje, srpski identitet i zavete predaka, a posebno jedinstvo Svetosavske Crkve.

Sinodse napominje da je na sednici održanoj od 7. do 10. novembra, razmatrao i izvršenje obavezujućih odluka Sabora, koje se odnose na novoformirane korporacije u SAD – Pravoslavni bogoslovski fakultet Svetoga Save u Libertivilu i Crkveno-školsku opštinu Svetoga Save u Njujorku.

Sabor je, naime, 28. maja ove godine doneo odluku kojom je patrijarh Porfirije zamoljen da, u koordinaciji sa crkvenom vladom pomogne episkopu istočnoameričkom Irineju „u prevazilaženju problema koji su nastali u Crkveno-školskoj opštini Svetog Save u Njujorku, u cilju uspostavljanja crkvenog poretka i jedinstva među tamošnjim parohijanima“,

Jednoglasnom odlukom Sabora jednoobrazna pravila i uredbe za parohije u crkveno-školskim opštinama Srpskih pravoslavnih eparhija u SAD stavljene van snage, sa obavezom da se novoformirane korporacije i druge novoformirane strukture crkvene uprave eparhija na tlu Amerike vrate na stanje pre 2017. godine, izuzev u onim tačkama gde to praktično nije neophodno ili moguće.

Sinod je, navodi se, na osnovu obimne dokumentacije koja se tiče crkveno-pravnog i pravnog statusa novoformiranih korporacija, doneo odgovarajuće odluke, a episkope Longina, Maksima i Irineja zadužio da ih sprovedu po izričitim uputstvima i nalozima crkvene vlade u roku od dva meseca.

Stručni tim Sinoda je, dodaje se, utvrdio da u pravnom sistemu SAD ne postoji nijedna pravna prepreka za sprovođenje donetih odluka.

„Na taj način, crkvena imovina u SAD, koja je 2017. godine preneta na novoformirane korporacije, biće vraćena u redovni crkveno-pravni status i predstavljaće isključivu i neotuđivu imovinu Srpske pravoslavne crkve na prostoru SAD. Crkvenom imovinom u SAD će se ubuduće upravljati, bez individualnog prava na otuđenje ili opterećenje bilo koje vrste, isključivo u skladu sa sveštenim kanonima, Ustavom SPC, a pod neposrednim nadzorom Svetog arhijerejskog Sinoda“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Sinod je razmatrao i pitanje statusa i misije Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Svetog Save u Libertivilu kao jedine visokoškolske bogoslovske ustanove SPC na američkom kontinentu, a jednodušno je zaključeno da Bogoslovski fakultet treba da nastavi svoju duhovnu i prosvetnu misiju u skladu sa crkvenim ustavom, na način kao i ostale bogoslovske ustanove SPC, a pod pokroviteljstvom patrijarha Porfirija.

Navodi se da će u narednom periodu biti razmotreni i Sinodu podneti na odobrenje predlozi za unapređenje rada na Bogoslovskom fakultetu u Libertivilu.

Sinod će, navodi se, pridržavajući se odluke Sabora, blagovremeno odlučiti o najcelishodnijem konkretnom načinu rešavanja svih ovih pitanja i o tome će obavestiti crkvenu i ukupnu javnost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana