Beograd dobitnik nagrade za najbolji Plan urbane mobilnosti Beoinfo

Objavljeno: 19.04.2021. 16:41 Izmenjeno: 19.04.2021. 17:13

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić, potvrdio je vest da je Beograd dobitnik ovogodišnje „SUMP“ nagrade, priznanja koje dobija grad sa najboljim Planom održive urbane mobilnosti, a dodeljuje ga Evropska komisija

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić, potvrdio je vest da je Beograd dobitnik ovogodišnje „SUMP“ nagrade, priznanja koje dobija grad sa najboljim Planom održive urbane mobilnosti, a dodeljuje ga Evropska komisija.

Stojčić je podsetio da je žiri Evropske komisije ranije ove godine nominovao Beograd za finale „SUMP“ nagrade, zajedno sa španskim gradom Bilbaom i francuskim Grenoblom.

– „SUMP“ nagrada pokrenuta je 2012. godine, sa ciljem podsticanja usvajanja Planova održive urbane mobilnosti od strane lokalnih vlasti širom Evrope. Beograd je u prethodnim godinama uradio mnogo toga kako bi olakšao pristup važnim delovima grada, povećao bezbednost učesnika u saobraćaju, ali i izmenio saobraćajne prioritete i prednost dao pešacima i biciklistima. Takođe, vodilo se računa o smanjenju emisije štetnih gasova i boljoj energetskoj efikasnosti, uz proširenje pešačkih zona  – rekao je Stojčić.

Dosadašnji dobitnici ove lepe nagrade bili gradovi: Brisel (Belgija), Mančester (Velika Britanija), Turda (Rumunija), Malme (Švedska), Bremen (Nemačka), Rivas-Vasijamadrid (Španija), Aberdin (Velika Britanija).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana