Beograd blizu 50 odsto vakcinisanih Studio B

Objavljeno: 28.05.2021. 09:27 Izmenjeno: 28.05.2021. 12:46

Najkasnije sutra, a možda i danas prelazimo prag od 50 odsto vakcinisanih, najavio Goran Vesić u programu Studija B. „Čim Beograd pređe pedeset odsto vakcinisanih tražićemo produženje radnog vremena za ugostitelje do ponoći, a najverovatnije i do jedan sat posle ponoći“, kaže Vesić u rubrici „Pitajte zamenika gradonačelnika“.

Beogradu nedostaje 5.565 vakcinisanih kako bi tačno polovina punoletnog stanovništva našeg grada bila imunizovana i zaštićena.

– Očekujem da se to dogodi najkasnije sutra, a možda i danas. Zaključno sa jučerašnjim danom u Beogradu je vakcinisano 690.157 lica, što iznosi 49,6 odsto ukupne punoletne populacije. Revakcinisano je 580.892 lica, što iznosi 41,7 odsto ukupne punoletne populacije. U populaciji između 65 i 74 godine vakcinisan je 79.01 procenat ljudi – rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić gostujući u jutarnjem programu Studija B.

On je objasnio da je u našem gradu od početka masovne imunizacije dato 1.271.049 doza vakcina.

Vesić je poručio da nedostaje još samo malo da Beograđani postignu cilj.

– Čim Beograd pređe pedeset odsto vakcinisanih tražićemo produženje radnog vremena za ugostitelje do ponoći, a najverovatnije i do jedan sat posle ponoći, kao i da se u Beogradu organizuju koncerti, svadbe i druga javna okupljanja. Beograđanke i Beograđani su to zaslužili – rekao je Vesić.

Vesić, gostujući u Jutarnjem programu Studija B, istakao je da je Srbija rebrendirala svoj imidž u svetu zahvaljujući nabavci vakcina i vakcinaciji i dodao da je zbog toga dosta investitora zainteresovano da ulaže u našu zemlju.

Sva deca od prvog do četvrtog razreda koja žive na teritoriji Beograda, 1. Septembra će dobiti besplatne tablete od grada Beograda. Zadužiće ih njihovi roditelji i biće više od 67 hiljada tableta koje će dobijati na tri godine, rekao je Vesić.

„U tabletu će biti besplatna kartica sa Wi -Fi, što znači da će dete imati internet bez obzira da li ga roditelji imaju u kući. Svi učitelji će dobiti laptopove da bi mogli da održavaju nastavu, a deci će biti i kupljeni digitalni udžbenici kako bi mogli da rade sa njima na tabletima“, kaže Vesić.

Vesić je upozorio da postoje direktori škola koji i dalje savetuju roditelje da kupuju udžbenike i pričaju kako se nikada neće sprovesti sitem učenja putem digitalnih udžbenika.

„Narednih desetak dana održaću satsnak sa svim direktorima, onaj koji ne bude obavestio roditelje da deca dobijaju digitalne udžbenike, javno ću tražiti njegovu smenu, jer dobijam stalno poruke od roditelja koji kažu da su im rekli da od toga nema ništa, da tabelati neće nikad biti podeljeni i slično. To je bezobrazluk“, izričit je Vesić.

U ovom trenutku smo završili ili još gradimo 8 vrtića u Beogradu, podseća Vesić i najvljuje nove gradnje.

Raspisali smo tender za izgradnju još sedam vrtića, Braća Jerković, Mirijevo, Borča, Sunčani Breg, Miljakovac tri, jedan vrtić će biti u Mladenovcu i jedna u Sremčici. Nakon toga ide tender za još šest vrtića. Sve u svemu plan je da Beograd dobije 25 vrtića za pet godina.

Projekat BG voza je za nas značajan isto koliko i projekat metroa, jer oni čine jedinstven sistem, kaže zamenik gradonačelnika. Kada uradimo novih 50 km tramvaja, nabavimo nove tramvaje, mi će mo do 2030 godine imati situaciju da 70 posto gradskog saobraćaja bude na šinama, najavio je Vesić.

 

Na sedmičnom nivou šaljem urgencije da se opremi novi Dom zdravlja u Borči

Dom zdravlja u Borči završen je u februaru ove godine, ali do danas traje nabavka za njegovo opremanje koju sprovodi Ministarstvo zdravlja, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

– Neću nikog da krivim, jer ne znam koliko traju te nabavke. Nadam se da će Ministarstvo zdravlja uskoro opremiti Dom zdravlja u Borči, s obzirom na to da smo u vreme pandemije opremili tolike bolnice – istakao je Vesić.

On je za Studio B istakao da na sedmičnom nivou šalje urgenciju za opremanje Doma zdravlja u Borči.

– Uložili smo veliki novac u taj objekat, koji ima skoro 7.000 metara kvadratnih. Građani će imati kompletnu uslugu, uključujući i hitnu pomoć. Takođe je uređen projekat da se od starog doma zdravlja napravi opštinski uslužni centar, gde će građani na usluzi imati sve opštinske i gradske šaltere, i delom republičke, kao i stanicu Komunalne milicije. Radovi će početi čim počne sa radom novi dom zdravlja – najavio je Vesić.

Odgovarajući na pitanja građana, Vesić je istakao da će se pored Doma zdravlja u Borči uskoro graditi vrtić.

– Početak izgradnje vrtića je predviđen za septembar. Takođe, očekujem da će u septembru-oktobru biti raspisan tender za izgradnju kanalizacije u Borči. Pre toga smo imali ogroman posao oko sprovođenja procedura sa Evropskom investicionom bankom. Početak radova se očekuje u novembru-decembru ove godine – precizirao je zamenik gradonačelnika.

Najavio je i izgradnju gimnazije na lokaciji PKB-a, prve srednje škole posle poljoprivredne u tom delu grada.

– Sa Republikom takođe radimo na uređenju Zrenjaninskog puta. Potpisan je ugovor o izgradnji brze saobraćajnice Beograd–Zrenjanin, dok već sledeće godine počinje izgradnja mosta preko Ade Huje. To će omogućiti puštanje tramvajskog saobraćaja na levoj obali Dunava – najavio je Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Subota
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana