Popović: Efikasnost vakcine “Sputnjik V“ 97,6 odsto Tanjug

Objavljeno: 28.05.2021. 09:38 Izmenjeno: 28.05.2021. 14:01

Zahvaljujući vakcinama koje je pribavila, među njima i Sputnjik V, Srbija je lider u vakcinaciji u Evropi sa više od 28 odsto potpuno vakcinisanih, što je duplo više od evropskog proseka, istakao je ministar u vladi Nenad Popović.

U izjavi za Tanjug, Popović je ukazao da je uspešna kampanja vakcinacije omogućila Srbiji da smanji dnevnu prosečnu stopu zaraženih 12 puta u odnosu na najvišu stopu krajem marta i početkom aprila ove godine.

Govoreći o rezultatima globalnog istraživanja Ruskog fonda direktnih investicija, u kojem su učestvovale i srpske institucije, Popović je istakao da oni pokazuju da je Sputnjik V bezbedna i visoko efikasna vakcina.

Prema njegovim rečima, efikasnost vakcine Sputnjik V iznosi čak 97,6 odsto, što su rezutati dobijeni na osnovu analize podataka kod onih koji su primili obe doze vakcine u periodu od decembra 2020. do kraja marta ove godine u Rusiji.

„Na 100.000 doza vakcina Sputnjik V, zabeležen je samo 31 neželjen slučaj“, rekao je Popović. Najčešce reakcije bile su povišena temperatura, malaksalost, bol u mišićima i na mestu uboda.

„Najvažnije je da nije bilo smrtnih slučajeva povezanih sa vakcinacijom, kao ni slučajeva cerebralne venske tromboze posle vakcinacije“, istakao je Popović.

On je dodao da je Srbija bila nezavisna u odabiru vakcina i donosila je odluke bez političke pristrasnosti, navodeći da su zdravlje i životi građana bili ugroženi, a da je najefikasniji način da se sačuvaju bio kroz nabavku što većeg broja vakcina.

Zahvalio je ruskim partnerima na podršci u isporuci vakcina, a posebno na tome što će Srbija biti prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi vakcine Sputnjik V na institutu Torlak.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura -4°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 0°C
Min: -5°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana