Basta i Bocan Harčenko o unapređenju privredne saradnje tanjug

Objavljeno: 12.12.2022. 13:35 Izmenjeno: 12.12.2022. 14:22

Bocan Harčenko je naveo da je KiM najozbiljniji problem koji Srbija ima i da to pitanje zabrinjava rusku stranu, prenosi ministarstvo.

foto tanjug

 

Ministar privrede Rade Basta i ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko razgovarali su o unapređenju privredne saradnje dve zemlje. Basta je ocenio da se ekonomski odnosi uspešno razvijaju u svim oblastima, a posebno u trgovinskoj, investicionoj, energetskoj, u oblasti poljoprivrede, kao i u sferi izgradnje železničke infrastrukture, saopštilo je resorno ministarstvo. Bocan Harčenko je ocenio da je dogovor dveju strana postignut o energenatima dobar i da bi situacija bila drugačija da nema Balkanskog toka. Tokom razgovora ukazano je na značaj Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije i Memoranduma o uzajamnom razumevanju o lokalizaciji ruske industrijske proizvodnje na teritoriji Srbije, koji predstavljaju bitan mehanizam za dalje jačanje zajedničkih privrednih aktivnosti, saopštilo je Ministarstvo. Sagovornici su razmenili mišljenja i o krizi na Kosovu i Metohiji i o geopolitičkoj situaciji, a Basta je preneo da su Srbija i predsednik Aleksandar Vučić suočeni su sa brojnim pritiscima i pozvao Rusiju da to razume. Bocan Harčenko je naveo da je KiM najozbiljniji problem koji Srbija ima i da to pitanje zabrinjava rusku stranu, prenosi ministarstvo.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko ocenio je da je situacija na Kosovu i Metohiji dostigla tačku koja bi mogla da dovede do „krvoprolića“. „Tenzije brzo rastu, što je veoma opasan trend. Rekao bih da je situacija došla do tačke posle koje je moguće krvoproliće ili vruća faza sukoba“, rekao je Bocan-Harčenko za TV kanal „Rosija-24. Bocan-Harčenko je istakao da se Priština koju podržavaju SAD i EU, otvoreno zalaže za upotrebu sile. „U ovoj fazi predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastoji da reši ovu eskalaciju, da pronađe miran izlaz iz ove spirale, a da ne dozvoli da ona evoluira u vruću fazu. Ali ponavljam, izuzetno je teško, jer Priština sasvim otvoreno, bezočno pokušava da grubom silom, preuzme Kosovo“, rekao je Bocan-Harčenko. Kako je ocenio, Priština to radi ne samo uz omogućavanje, već „uz podršku Zapada, na čelu sa SAD i EU“, prenosi TASS.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana