Apel za pomoć slobodnim umetnicima Tanjug

Objavljeno: 11.04.2020. 14:03 Izmenjeno: 11.04.2020. 14:03

Srpski umetnik Marko Stojanović, jedan od osnivača Svetske organizacije pantomimičara, uputio je apel javnosti za pomoć slobodnim umetnicima za vreme vanrednog stanja i suzbijanja epidemije korona virusa u Srbiji.

 

On navodi da umetnici u toku vanrednog stanja čine sve što je u njihovoj moći da pomognu ljudima koji su kod kuća tako što su svoje aktivnosti i svoja umetnička dela preneli na internet.

„Pojedine mlađe kolege su se pridružile volonterima koji pomažu starijim građanima. Dakle, umetnici koji su sada stvarno na ivici gladi, sve vreme daju svoj neizmeran doprinos rešavanju ove krize kroz besplatno plasiranje sadržaja preko interneta i na taj način pomažu Vladi Srbije da ljudi ne krše mere, a posebno ne tzv. “policijski čas“. To možete videti i kroz akciju #umetniciprotivkorone koju je Svetska organizacija pantomimičara pokrenula već 16.marta“, piše Stojanović u apelu.

U prvom predlogu za pomoć slobodnim umetnicima navodi se saglasnost sa predlogom Udruženja dramskih umetnika Srbije da se slobodnim umetnicima koji su nezaposleni i bez angažmana i koji su zvanično registrovani kao takvi kod reprezentativnih udruženja pri Ministarstvu kulture i informisanja, u naredna tri meseca uplaćuje minimalna republička zarada, sada oko 30.000 dinara, i da im se omogući, uz određenu potvrdu Minstarstva kulture ili reprezentatvnog udruženja, da ne plaćaju Infostan, kao i penzioneri, i da pojedini koji nisu mali nikakve honorarne poslove u prethodnih šest meseci dobiju i paket pomoći kao penzioneri.

Stojanović predlaže i da RTS i RTV kao javni servisi koje svi mi zajedno finansiramo, otkupi originalne snimke glumaca, pevača i drugih umetnika, kako recituju poeziju, pevaju pesme, pripovedaju, sviraju i da se sa svima njima i likovnim, primenjenim i drugim slobodnim umetnicima organizuju video kursevi i tako obogati obrazovni i kulturni program RTS i RTV koji bi se emitovao.

On takođe predlaže da televizije sa nacionalnom frekvencijom i SBB i Telekom učine isto.

U apelu su pozivaju sve državne i privatne firme da sada sponzorišu kućne snimke slobodnih umetnika na internetu, ali i na televiziji.

„Na taj način će se pokazati kao poštovaoci umetnosti i onoga što umetnici rade, kao što su to nekada činile mecene“ piše u Stojanovićevom apelu.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 17°C

Slaba kiša

Petak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 24°C
Min: 15°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana