Antidot: Saša Janković radio za službe bezbednosti Studio B

Objavljeno: 26.12.2017. 19:11 Izmenjeno: 27.12.2017. 10:59

Medijska mreža Antidot objavila da je bivši Zaštitnik građana i predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković godinama radio za službe bezbednosti. Prema informacijama Antidota, Janković je u srpskoj kontraobaveštajnoj agenciji najpre vođen pod kodnim imenom „Step“, da bi ga od 2006. godine služba registrovala kao saradnika pod imenom „Lantis“.

Antidot navodi da je Janković, nakon što je početkom 2000. godine bezuspešno pokušao da se zaposli u Resoru državne bezbednosti MUP-a kojim je u to vreme rukovodio Radomir Marković, zaposlenje u OEBS-u iskoristio da počne saradnju sa BIA.

„Jankovićeve veze sa BIA-a formalno su započele 2003. godine. On je tokom te godine, u svojstvu visokopozicioniranog službenika OEBS-a u Beogradu ponudio srpskoj kontraobaveštajnoj agenciji, preko svog poznanika, dostavljanje poverljivih materijala iz te međunarodne organizacije“.

Janković je sličnu vrstu saradnje preko posrednika nudio i Vojno-bezbednosnoj agenciji, ali su, kažu u Antidotu, oni odbili saradnju iz svojih operativnih razloga. Antidot takođe otkriva identitet osobe koja je bila Jankovićev čovek za vezu u BIA i dugogodišnji operativac te službe, a koju je kasnije zaposlio na visokoj poziciji u kancelariji Zaštitnika gradana.

„Ta osoba je i danas član Pokreta slobodnih gradana i jedan od najbližih Jankovićevih saradnika i prijatelja. Nakon što je operativac BIA i Jankovićev prijatelj penzionisan, održavanje veze sa Jankovićem preuzeo je novi operativac agencije, a kodno ime saradnika promenjeno je u „Lantis“.“

Ove podatke imali smo još tokom predsedničke kampanje u martu ove godine, ali nismo želeli da ih objavimo da nas ne bi optužili da utičemo na ishod predsedničkih izbora, kažu u Antidotu i najavljuju drugi deo dosijea o Saši Jankoviću. Tu će, kažu, biti otkriveni novi detalji o tragičnoj smrti Predraga Gojkovića u stanu Saše Jankovića, kao i njegove veze sa ljudima iz kriminalnog miljea u Loznici, koji su kasnije bili umešani u ubistvo Željka Ražnatovica Arkana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana