Udružile se opštine sliva Velike Morave i gornjeg Dunava Tanjug

Objavljeno: 22.02.2018. 13:51 Izmenjeno: 22.02.2018. 13:51

U Skupštini Beograda je danas potpisan protokol o saradnji gradova i opština duž sliva Velike Morave i sliva gornjeg Dunava – Banatski vodotoci u cilju smanjenja rizika i prevencije posledica elementarnih nepogoda.

Protokol su potpisali Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Kancelarija za upravljanje javnim ulagajima, Stalna konferencija gradova i opština, UNDP i grad Beograd.

Zamenika gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović je rekao da su ti protokoli istorijski dokument i da je veoma važno okupiti gradove i opštine, koji treba da sa opštinskog nivoa daju signal vladi da su opštine prve koje su izložene rizicima i na udaru. Rekao je je grad Beograd usvojio nekoliko važnih dokumenata i sprovodi važne projekte, na primer za dogradnju sistema za rano uzbunjivanje i obaveštavanje, što bi trebalo u toku ove godine da se završi.

Prema njegovim rečima, na 117 lokacija u Beogradu su postavljene sirene odnosno sistem za uzbunjivanje i obaveštavanje, a studijom je predviđeno da budu na 317 i drugo.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić i načelnik Sektora za vanredne situacije u MUP-u Predrag Marić su podržali takav način udruživanja i poručili da je, zahvaljujući raznim aktivnostima na tom polju, Srbija sada mnogo spremnija da se izbori sa vanrednim situacijama u odnosu na 2014. kada su nas zadesile velike poplave.

Protokole o saradnji su potpisali gradonačnici i predstavnici 12 opština i gradova duž sliva Zapadne Morave – Kragujevca, Jagodine, Požarevca, Batočine, Rače, Velike Plane, Smederevske Palanke, Žabara, Paraćina, Svilajnca, Varvarina i Chićevca.

Protokole o saradnji su potpisali i predstavnici 19 lokalnih samouprava u slivu gornjeg Dunava – Banatski vodotoci: Ade, Alibunara, Bele Crkve, Vršca, Žitišta, Zrenjanina, Kanjiže, Kikinde, Kovačice, Kovina, Nove Crnje, Novog Bečeja, Novog Kneževca, Opova, Pančeva, Plandišta, Sente, Sečnja i Čoke.

Ružić je rekao da su nas katastrofalne poplave 2014. i 2016. godine naterale da se suočimo sa našom nesprmnošću za takve vanredne situacije, kao i da razumemo posledicu neinvestiranja u odbrambene kapacitete. Rekao je da se, ipak, pokazalo koliko smo snalažljiv i uporan narod. „Izašli smo odlučni da ćemo naredne vanredne situacije, izazvane elementranim nepogodama dočekati spremniji i započeti zajedno aktivnosti na otklanjanju uzroka klimatskih promena na lokalnom nivou“. Ružić je rekao da je današnjim potpisivanjem pomenutih protokola otvorena nova stranica održivog razvoja Srbije.

Naveo je da je država od 2014. bila uz lokalne samouprave i zajedno sa njima usvajala naučene lekcije i da smo uz ozbiljnu podršku donatora i programa UNDP izgradili „sistem sa kojim participiramo i povezujemo se sa tetiroijama i zemljama u okruženju preko projekta SEE URBAN, jer prirodne katastrofe poznaju adminsitrativne i državne granice“.

Ružić je poručio da će biti napravljen odgovarajući zakonski okvir za tu saradnju duž slivova, a posebno u pogledu raspolaganja ljudskim i finansijskim resursima za međuopštinsku saradnju. „Dobili smo lokalne šampione smanjenja rizika od katastrofa“, istakao je Ružić i zahvalio na pomoći SKGO, EU, UNDP i Organizaciji za hranu i poljoprivredu pri UN i Svetskoj banci.

Marić je rekao da posle dugo godina Sektor za vanredne situacije nije više sam u toj priči i da MUP podržava inicijativu udruživanja opština. „Mislim da jesmo naučili lekcije iz 2014. i spremni smo ove godine da otvorimo potpuno novog poglavlje u toj oblasti – sa tri nova zakona, a to su Zakona o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama, Zakon o dobrovoljnom vatrogastvu i Zakon o kritičnoj infrastrukturi“. Ističe da Sektor ulazi u fazu kvalitetnog opremanja i unapređenja rada, sa cilje da se pretvori modernu evropsku službu, kao i da postoji podrška vlade i ministra policije Nebojše Stefanovića. „Sada mnogo više komuniciramo i dogovaramo se i mnogo smo jači u godinama koje dolaze“, naglasio je.

Zamenika direktora Kancelariji za javna ulaganja Sandra Nedeljković je rekla da opštine i gradovi treba da budu spremni da pruži prvi odgovovor u vanrednim situacijama, jer ako to ne urade onda ni državni organi na nacionom nivou to ne mogu da urade. Istakla je i da se brzim reagovanjem sa lokala dosta smanjuje šteta, kao i da se i kada nema elelementarnih nepogoda moramo konstantno raditi na prevenciji i ulagati.

Predsednica SKGO Dušanka Golubović je rekla da se očekuje da će se kroz međuopštinsku saradnju obezbediti bolje usluge građanima i privredi. Ona je podsetila da je prošle godine 25 opština zakljucilo protokole o saradnji i da ove godine treba napraviti i institucionalni okvir.

SKGO očekuje da će se u narednom periodu udružiti i opštine u slivu donjeg Dunava i gornjeg Dunava – Bačke vode, kao i na drinskom slivu.

Zamenica stalne predstavnice UNDP u Srbiji Steliana Nadera je rekla da ta organizacija podržava tu inicijativu i udruživanje opština. „Ovo je jedinstvena i važna inicijativa koja je potekla od lokalnih samouprava, zarad jačanja u rizičnim situacijama“, rekla je ona.

Na svečanosti je obeležena i godišnjica potpisivanja protokola o saradnji gradova i opština sliva Zapadne Morave i sliva Kolubare i predstavljeni rezultati te inicijative, realizovane sa idejom smanjenja rizika i prevencije posledica elementarnih nepogoda.

Cilj ovakve sradnje gradova i opština je da se na bazi smernica važnih međunarodnih i nacionalnih strateških dokumenata stvori institucionalni okvir za zajedničko delovanje lokalnih samouprava za efikasnije preventivno delovanje i otklanjanje elementarnih nepogoda na lokalnom nivou i efikasnijem upravljanju rizikom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Ponedeljak
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana