Predsednički izbori u Crnoj Gori Tanjug, RTS

RegionRegion Pocetna 15. 04. 2018. 19:34:59

Treći put od sticanja nezavisnosti, Crna Gora bira predsednika. Građani odlučuju između sedam kandidata, među kojima je ponovo i Milo Đukanović. Prvi put u istoriji Crne Gore kandidovala se i jedna žena, Draginja Vuksanović iz SDP-a.

izbori-greb

Predstavnik DIK-a Mersudin Dautović kazao je da opštinskim izbornim komisijama i DIK-u nije stigao nijedan zvanični prigovor. Zzbog kvarova uređaja za identifikaciju birača, na po jedno biračko mesto u Rožajama broj 35 i na Žabljaku 11, glasanje se odvija uz vizuelnu identifikaciju birača.

„Dan izbora protiče relativno mirno, a građani pokazuju visok demokratski kapacitet. Očekujemo da će se tako i nastaviti“, kazao je Dautović.

Prvi na listi je kandidat Prave Crne Gore Marko Milačić, drugi Mladen Bojanić, kandidat Demokratskog fronta, Demokrata, Socijalističke narodne partije i Građanskog pokreta URA.

Kandidat stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač je na trećem mestu, a slede Vasilije Miličković, predstavnik Grupe birača „Građanska akcija“ i Partije penzionera, invalida i restitucije i Dobrilo Dedeić, predstavnik Srpske koalicije.

Na šestom mestu izborne liste je kandidatkinja Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović, a na sedmom kandidat Demokratske partije socijalista Milo Đukanović.

Đukanović i njegov DPS su uvereni u pobedu u prvom krugu, a pokriće za optimizam im daju i istraživanja sprovedena u kampanji, koja su pokazala da Milo Đukanović ima podršku više od 55 odsto biračkog tela.

Uprkos najavama da će se povući iz politike, što je činio u nekoliko navrata, Đukanović je za DPS i većinu građana Crne Gore neprikosnoveni nacionalni lider, koji će, ako ponovo bude izabran za predsednika, ući u treću deceniju na vlasti.

Đukanović je, inače, u šest mandata bio premijer i u jednom mandatu predsednik Crne Gore.

Crnogorska opozicija je duboko podeljena na prosrpsku i prorusku, a ni nakon dugih pregovora nije uspela da se ujedini oko jednog predsedničkog kandidata.

Prema anketi crnogorskog javnog servisa, novi šef države bi trebalo da ima autoritet, obraz, da je pravedan, nezavisan i da mu je država prioritet, da ima stav i da je moralan.

Izlaznost od 60 do 65 odsto bila bi povoljna po Đukanovića, da pobedi u prvom krugu, smatraju analitičari dodajući da bi izlaznost od 70 odsto i preko povećala šanse da bude drugog kruga.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 9°C

Pretežno vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 12°C
Min: 1°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana