Punomoćnici: Sud podlegao pritisku javnosti Tanjug

HronikaHronika Pocetna 08. 12. 2017. 15:14:49

Punomoćnici oštećenih, Andreja Vučića, Predraga Malog i dvojice pripadnika vojne policije izjavili su danas da nisu zadovoljni kaznom koja je izrečena pripadnicima niškog voda žandarmerije, i ocenili da je sud podlegao pritisku javnosti.

sudnica72002082014.jpg

Advokat Vesna Lončar koja zajedno sa kolegom Srđanom Stefanovićem zastupa braću predsednika Srbije i gradonačelnika Beograda, rekla je novinarima da su zadovoljni utvrđenim činjeničnim stanjem u presudi, ali nisu zadovoljni uslovnim kaznama koje im je danas izrekao Viši sud u Beogradu.

„Nismo zadovoljni blagim kaznama jer smatramo da je sud na kraju podlegao pritisku javnosti i izrekao okrivljenim pripadnicima žandarmerije isuviše blage kazne“, rekla je novinarima Lončar.

Na odluku o kaznama, kako je navela, sigurno će se žaliti tužilaštvo, dok oni kao punomoćnici oštećenih na to nemaju pravo prema Zakoniku o krivičnom postupku.

Konačnu odluku o kaznama doneće Apelacioni sud u Beogradu, dodala je Lončar.

Napomenula je da je sud današnjom presudom nesumnjivo utvrdio činjenično stanje kako je opisano u optužnici, ocenjujući da je istovremeno imao velike teškoće sa ovim predmetom jer je od početka bio pod pritiskom javnosti koja je bila posebno zainteresovana, budući da se u predmetu pojavljuju kao oštećeni Andrej Vučić i Predrag Mali.

„Ovaj predmet je zbog toga bio prebačen u političku arenu, a pojavom kolege Vladimira Vučinića (bivšeg sudije u procesu protiv Miroslava Miškovića) kao branioca šestorice okrivljenih, predmet je dobio još jaču političku konotaciju u borbi protiv predsednika države“, navela je Lončar.

Ta konotacija, kako je navela, uticala je da njeni klijenti dobiju ulogu okrviljenih.

„U javnosti su predstavljani kao lica koja nisu poštovala pravila i nisu se podvrgla naredbama žandarmerije, te kao lica koja se nisu identifikovala prilikom prilaska grupi policijaca“, rekla je advokatica.

Na osnovu iskaza nezavisnih svedoka, sud je, kako je podsetila, utvrdio da su se Saša Stanković i Saša Jovanović kao vojna lica nalazili na službenom zadatku, te da su se legitimisali tako što su pokazali svoje legitimacije.

„Andrej Vučić je pokazao ličnu kartu, a Predrag Mali vozačku dozvolu“, ponovila je Lončar, deo obrazloženja koje je jutros izrekla sudija Snežana Aleksić.

Presudom je takođe, kako je navela, demantovan pokušaj odbrane da tokom trogodišnjeg postupka prikaže tako da su oštećeni izazvali incident, i da su zasluženo dobili batine.

„Pokušaj da se predstavi da je Saša Jovanović potegao pištolj na jednog od pripadnika Žandarmerije nije uspeo upravo iskazom jednog policajca koji je sam potvrdio da do poslednjeg momenta pripadnici žandarmerije nisu znali čiji je pistolj koji je nađen na uglu ulica Svetozara Markovića i Birčaninove“, napomenula je advokatica.

Ona je dodala i da je iskaz veštaka o vrsti i načinu povreda kod oštećenih demantovao pokušaj odbrane da prikaže kako su se oštećeni sami udarali i da su povrede na glavi dobili udarcima glavom o zid zgrade.

One Response to “Punomoćnici: Sud podlegao pritisku javnosti”

  1. rodoljub kaže:

    Predlazem da tako isto prebiju i opozicionare i njihove pristalice, a sud da donese istu takvu odluku. To bi bilo ispravno – nereseno .

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Slab sneg

Trenutna temperatura -2°C

Slab sneg

Subota
Moguć sneg

Max: 0°C
Min: -1°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana