Odbor za kontrolu službi bezbednosti usvojio Zakon o BIA u načelu Tanjug

Objavljeno: 08.12.2017. 15:15 Izmenjeno: 08.12.2017. 20:15

Skupštinski odbor za kontrolu službi bezbednosti usvojio je danas Zakon o Bezbednosno-informativnoj agenciji u načelu koji se odnosi na uređenje radno pravnog statusa pripadnika te agencije.

Savetnik direktora BIA Miroslav Panić rekao je na sednici odbora da zakon ne donosi ništa novo u vidu ovlašćenja rukovodilaca agencije, navodeći da je tekst predloženog zakona gotovo identičan sa tekstom nacrta iz 2016. ili početkom 2017. godine kada direktor BIA nije bio Bratislav Gašić.

Odgovarajući na kritike da će se ubuduće u BIA zapošljavati bez konkursa, Panić je naveo da agencija ni do sada nije imala obavezu da objavljuje javni konkurs za zapošljavanje i pojasnio da je i do sada oglašavala potrebu za određenim profilima.

Sednicu odbora je napustio poslanik DS Radoslav Milojicicć koji se prvi javio za reč i izrazio nezadovoljstvo zbog toga što nije prisutan Bratislav Gašić zbog koga su, kaže, i predložene izmene o dopune zakona, te da je reč o „par ekselans političkom pitanju“.

„Zakon se pravi zbog Gašića i SNS da bi oni imali potpunu kontrolu nad službom bezbednosti. Gašić nije smeo da dođe“, rekao je Milojičić koga je opaskom, da zakon nisu podneli ni stranka ni poslanici, već vlada, te da ne vređa, prekinuo predsednik odbora Igor Bečić.

„Molio bih vas da me ne prekidate, imam pravo na svoj stav, nećete vi da mi zabranite da govorim. Zakon je štetan iz nekoliko razloga, jer će Gašić imati diskreciono pravo da zasniva radni odnos pripadnicima…“, rekao je Milojičć na šta je Bečić odmah odgovorio da je tako bilo i do sada.

Ali sada je problem – pošto je Gašić na čelu, dobacio je poslanik DS i nastavio da je reč o članu predsedništva SNS koji je, kaže, imao afere sa helikopterom, novinarima i poručio vlastima da ugrožavaju bezbednost zemlje, te upitao šta će sada raditi „partijski poslušnici“ kada su i bez značke maltretirali novinare.

Posle polemike, Milojicić je napustio salu, a Vladimir Ðukanović iz SNS je prokomentarisao da je poslanik DS imao „performans koji je dogovorio sa određenim televizijama“ i rekao da ga čudi kako demokratama nisu smetali Miki Rakić ili (Saša) Vukadinović koga su doveli iz Kruševca „kao partijskog policajca“.

Marija Obradović je podsetila da je Gašić zamrzao status u stranci, te kazala da je njen utisak da Milojičić ima dozu straha od BIA i spoznaja koje ta agencija može da ima.

„Moj utisak je da je BIA u prethodnom periodu bila alat za pritisak i da je prethodni režim zloupotrebljavao. Neće biti nastavljeno na isti način. Krajnje je vreme da se službe bezbednosti vrate u pravne okvire, a ovaj skandal u kome se spominju Gasićeve afere, to je sve samo kratkopotezno“, rekla je Obradović.

Meho Omerović iz SDPS je kazao da akt o sistematizaciji mora prethodno da odobri vlada i napomenuo da odbor za kontrolu službi bezbednosti takođe može da kontroliše zakonitost rada BIA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana