Preminula Donka Špiček Studio B

DruštvoDrustvo Pocetna 10. 07. 2016. 12:04:20

Donka Špiček, dugogodišnji saradnik Dečjeg kulturnog centra Beograd i urednica programa za decu i mlade Televizije Beograd preminula je juče u Beogradu u osamdeset trećoj godini života.

Posvećena deci i njihovom obrazovanju, Donka Špiček osmislila je i realizovala niz kvalitetnih i kulturno-obrazovanih programa za decu, ne samo u Dečjem kulturnom centru Beograd i nekadašnjem Domu pionira, već i u mnogim drugim institucijama kulture i medijskim kućama.

Rođena u Beogradu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala na Višoj pedagoškoj školi u Beogradu na grupi za Ruski jezik i jugoslovensku književnost i na Fakultetu dramskih umetnosti na odseku Organizacija pozorišnih delatnosti. Radila je kao nastavnik u Osnovnoj školi ,,Đorđe Krstić” u Beogradu.

Bila je glavni i odgovorni urednik Redakcije Susreti Četvrtkom – poznate tribine za male Beograđane.

Osnovala manifestaciju Radost Evrope 1969. godine koja i danas traje i kojoj i danas pomaže. Bila je nekoliko godina direktor Sektora za kulturu Centra Sava i predsednik Saveta Fest-a. Uspešno organizovala veći broj međunarodnih gostovanja i koncipirala rad ovog Sektora. Bila je glavni i odgovorni urednik Redakcije programa za decu i mlade Televizije Beograd.

Bila je urednik mnogih programa, serija kao i poznatih serija Sivi dom i Zaboravljeni, čuvene serije emisija za decu „Laku noć deco“.Bila je član radne grupe Programa za decu i mlade Evrovizije kao predstavnik jugoslovenske radio-televizije od 1982. do 1990. godine .

Bila je operativni direktor Pozorišta ,,Boško Buha” od 1998. do 2008. godine. Zahvaljujući Dečjem kulturnom centru, obnovila je muzički festival „Dečje beogradsko proleće” koji je posle 20 godina održan u aprilu ove godine.

Pored mnogobrojnih priznanja i nagrada izdvaja priznanja, plakete UNICEF, Ordena osmeha (koji dodeljuju deca Poljske odraslim stvaraocima za decu).

Dobitnik je i sledećih nagrada: „Zlatni beočug Beograda“ (kada se dodeljivao samo jednom pojedincu 1972. godine), „Zmajeva nagrada“, međunarodna nagrada ,,Grozdanin kikot” za višedecenijski rad na polju umetnosti i edukacije dece i mladih 2009. godine. Dobila  je i Međunarodno festivalsko priznanje ,,Mali princ” za 2012. godinu, nagrada se dodeljuje za izuzetan dugogodišnji doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Ovu nagradu dodeljuje Savet Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici. Dobitnica je priznanja „Zvezda među zvezdama” 2015. godine koje dodeljuje Savet festivala Pozorište Zvezdarište.

Odlikovana je Srebrnom medaljom predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića za zasluge u javnoj i kulturnoj delatnosti, naročito u nesebičnoj promociji stvaralaštva dece i za decu.

Datum, vreme i mesto komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni na sajtu Dečjeg kulturnog centra Beograd.

 

Vesić: Beograd će da čuva uspomenu na Donku Špiček

Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas, povodom smrti Donke Špiček, da je „Donka do poslednjeg trenutka ulagala neizmernu energiju u rad Dečijeg kulturnog centra“ i poručio da će Beograd da čuva uspomenu na ono što je uradila kroz taj centar, Radost Evrope i Dečje beogradsko proleće.

„Imao sam tu čast i privilegiju da poslednje dve godine blisko sarađujem sa Donkom. Ulagala je, do odlaska u bolnicu, neizmernu energiju u rad Dečijeg kulturnog centra zajedno sa Draganom i Leontinom. Nedavno smo na njenu inicijativu obnovili Dečije beogradsko proleće. Nikada neću zaboraviti njenu radost kada su deca Beograda u aprilu ponovo dobila svoj festival“, rekao je Vesić Tanjugu.

On je istakao da će „Donka zauvek ostati u životima miliona ljudi koji su odrastali i obrazovali se uz njen program za mlade i decu Televizije Beograd, uz Radost Evrope koji je ona osnovala, uz kultne serije Sivi dom i Zaboravljene kao i uz Laku noć deco koja nas je ispraćala na spavanje“.

„Sve nas koji smo radili sa njom naučila je koliko je važno da društvo bude posvećeno deci kao i koliko dobar čovek sa velikom energijom može uradi da promeni stvarnost. Teško je prihvatiti da je nema“, rekao je Vesić i poručio:

„Laku noć Donka i odmori se! Beograd će da čuva uspomenu na ono što si uradila kroz Dečiji kulturni centar, Radost Evrope i Dečije beogradsko proleće!“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti