Predstavljanje evropskog projekta „Arhitektura budućnosti“

Objavljeno: 17.03.2016. 10:50 Izmenjeno: 17.03.2016. 10:50

Na nedavno održanom konkursu za evropski projekat Future Architecture, pristigao je 291 predlog projekata od 524 mlada umetnika iz 39 zemalja sveta, pažnju žirija privukli su i radovi dvoje mladih slovenačkih arhitekata, Anje Humljan i Miloša Koseca.

Dva autora su , posle konferencije u Ljubljani u Muzeju arhitekture i dizajna, na poziv Beogradske Internacionalne nedelje arhitekture (BINA) gostovali i u našem gradu.Oni su predstavili svoje ideje za arhitekturu današnjice, kao i šta bismo od arhitekture mogli da očekujemo u bliskoj budućnosti, kroz svoja razmišljanja i akcije na granici eksperimenta.

Anja Humljan, rodjena u Mariboru,diplomirala je arhitekturu u Ljubljani a jedan od važnijih nastupa zabeležila je 10.Bijenalu u Veneciji.Obzirom da se već godinama bavi i jogom kao i baletom, njen najnoviji istraživački projekat ujedinio je sva ova iskustva u „Urbanjogu“ koju je predstavila u Madridu, Njujorku, Ljubljani i drugim gradovima.

„Pre svega sam arhitekta, i svoje telo koristim kao arhitektonski znak, koji nas opominje da prostor možemo sagledati i kroz čula.Kakav je dodir, orijentacija, miris i osećaj udobnosti, ravnoteže, mira i harmonije u nekom arhitektonskom objektu-to je pitanje koje postavlja Urbanjoga“kaže Anja i dodaje da je publika u svetskim metropolama različito reagovala:“U Njujorku su burno reagovali, najvijali za mene, i aplaudirali.U Madridu su se iskreno plašili da ne padnem, a u Ljubljani …gde se svi medjusobno poznajemo, bilo je puno komentara posle samog izvodjenja od prijatelja i kolega.“.

Pored Anje Humljan u Beogradu je gostovao i maldi arhitekta Miloš Kosec, koji se bavi izdavaštvom i pisanjem.Njegov diplomski rad sa tezom „Ruševina kao arhitektonski objekat“nagradjen je Prešernovom i Plečnikovom nagradom, a teza je potom objavljena i kao knjiga.

„Nova uloga za arhitekte našeg doba uglavnom nije aktivna, nego aktivno-pasivna. Sa te pozicije možemo istraživati ruševine kao objekte, koji imaju svoje ekonomsko, istorijsko i društveno tumačenje.Opredelio sam se da obilazim ruševine, održavam radionice na terenu i otkrivam nova tumačenja njihovog porekla i mogućnosti upotrebe, baš kao nekakav kustos, koji vam nudi da se zajedno sa njim otisnete na ovo putovanje puno pitanja.“

Slovenački arhitekti predstaviće svoje projekte tokom narednog izdanja BINE, u prvoj polovini ove godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana