Marić: Lokalne samouprave same da procene kada će ukinuti vanredno stanje Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 12. 01. 2017. 09:48:23

Republički štab za vanredne situacije ostavio je lokalnim samoupravama da procene kada će ukinuti vanredne situacije, izjavio je danas načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić. U 13 opština i dalje na snazi vanredna situacija.

sneg23092014

„Kada će doći do ukidanja vanredne situacije u tim opštinama, ostaje da se vidi, kada procene da život funkcioniše normalno, a mi ćemo im pomoći kroz snage na terenu i mehanizaciju“, rekao je Marić za RTS.

Posle šest ledenih dana sneg je prestao da pada, a temperatura počinje da se približava nuli. U 13 opština i dalje je na snazi vanredna situacija. Na Pešterskoj visoravni je bez vode oko 1.800 ljudi. U opštini Vladičin Han se još ne može do nekoliko sela. Đaci su posle produženog božićnog raspusta krenuli u školu, osim u 15 opština, gde je nastava odložena.

Marić kaže da je teško na jugu Srbije i da je najveći broj intervencija bio na teritoriji Vranja. Rekao je da je teško i na Pešterskoj visoravni. Kako je naveo, situacija sa strujom je povoljna, a kvarovi se otklanjaju u hodu.

Marić kaže da od lokalnih samouprava u kojima je na snazi vanredna situacija zavisi kada će ona biti ukinuta, odnosno, to će se desiti na osnovu njihove procene.

Naveo je da je Vlada odobrila pomoć u nafti i dodao da veruje da će blago otopljenje ići u prilog bržeg raščišćavanja puteva.

Sve velike reke su još pod ledom. Plovidba je obustavljena na Tisi, Savi, Dunavu. Kod Velikog Gradišta je zarobljeno nekoliko stranih i domaćih brodova. Marić ističe da se od prvog trenutka ozbiljno pristupa nadgledanju leda na rekama i da će se reagovati na najbolji mogući način.

Dodao je da ova zima nije odmakla daleko i da nas čeka još mnogo hladnih i ledenih dana.“Izgurali smo mi i teže stvari. Izguraćemo i ovo. Ovo je prilika da ljudi pokažu solidarnost, da se pomaže najugroženijim sugrađanima“, rekao je Marić i zahvalio je spasiocima, za koje je rekao da rade sjajan posao.

Apelovao je na građane da slušaju savete nadležnih organa.

Do najudaljenijih podjastrebačkih i podkopaoničkih sela u opštini Blace, ovih dana može se samo peške. Šesnaest mašina raščišćava seoske puteve, probijajući smetove visoke i do pet metara.

I dalje teško i u okolini Bosilegarda, u koji je stigla nafta za mašine koje probijaju smetove na seoskim putevima ka mahalama na jugoistoku zemlje. Na krajnjem jugoistoku Srbije mehanizacija će biti na terenu sve dok se ne očisti i poslednji metar puta do 400 najugroženijih meštana opštine  Bosilegrad.

 

 

 

Pripadnici MUP-a evakuisali 145, spasli šet osoba

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova ukazuju neophodnu pomoć stanovništvu u svim opštinama u Srbiji u kojima je usled niskih temperatura i visokog snežnog prekrivača otežan život građana, a do sada je u svim intervencijama iz smetova evakuisano 145 građana i spaseno šest osoba.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije i Helikopterske jedinice dostavili su danas neophodnu hranu, vodu i lekove meštanima Bele stene, na rečenoj adi na Dunavu kod Pančeva, do kojih usled niskih temperatura i leda na Dunavu nije moguće doći plovnim putem, saopštio je MUP.

Trinaestorici stanovnika tog naselja, među kojima su dva bolesnika sa hroničnim bolestima, dostavljene su zalihe za narednih nekoliko dana. Dostava neophodnih namirnica i lekova obavljena je helikopterom, imajući u vidu da ne postoji drugi način dolaska do ovih ljudi.

Iz sela Šošanica kod Kraljeva, pripadnici Sektora za vanredne situacije, juče su kroz snežne smetove i sedam kilometara neprohodnog puta evakuisali meštanina, koji je odmah prebačen u zdravstveni centar „Studenica“, gde je operisan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 27°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana