Japan sa pola miliona evra finansira razminiranje u Srbiji Tanjug

DruštvoDrustvo Pocetna 16. 10. 2018. 10:40:17

U Ministarstvu spoljnih poslova sutra će biti potpisan ugovor o donaciji Vlade Japana u iznosu od 564.500 evra Međunarodnoj fondaciji za jačanje bezbednosti ljudi (ITF) za finansiranje troškova razminiranja.

ministarstvo-spoljnih-poslova2

Kako je saopštila Vlada Japana, ceremoniji će prisustvovati ambasador Japana u Beogradu Kenđi Jamada i parlametarni zamenik ministra spoljnih poslova Japana.

Ovaj projekat doprinosi naporima Srbije da ispuni obaveze propisane Otavskom konvencijom o zabrani upotrebe, skladištenja, proizvodnje i prenosa protivpešadijskih mina, kao i njihovo uništavanje 2003. godine, kao i ćišćenju svih miniranih oblasti.

Opština Bujanovac (oblast Turijska brda, koja je udaljena oko 9 kilometara od grada Bujanovca prema granici sa Kosovom) je mesto ovog projekta i treba da bude očišćena od protivpešadijskih mina, protivtenkovskih mina i drugih improvizovanih eksplozivnih sredstava.

Na ovoj lokaciji se nalaze dva odvojena minska polja ukupne površine od 389.200 m2 (220.000 m2 i 169.200 m2).

Direktnu korist od ovog projekta će imati 43.302 stanovnika ove opštine.

ITF će implementirati projekat razminiranja u Srbiji u saradnji sa Centrom za razminiranje Srbije (CZRS).

Ova fondacija realizuje aktivnosti razminiranja u Srbiji (na 6.508.394 m2) od 2003. godine.

ITF je osnovala Vlada Slovenije kao humanirarnu, neprofitnu organizaciju kako bi pomogla Bosni i Hercegovini u imlementaciji mirovnog sporazuma i podršci oporavka nakon sukoba.

Projekat je finansiran od Vlade Japana i Vlade Sjedinjenih Američkih Država u saradnji sa Centrom za razminiranje Republike Srbije (CZRS), Ministarstvom spoljnjih poslova Republike Srbije i Ministarstvom odbrane Republike Srbije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 11°C

Vedro

Sreda
Sunčano

Max: 19°C
Min: 9°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana